Ердоган се среща с лидерите на Швеция и Финландия преди форума на НАТО

Турция и скандинавските страни до голяма степен са постигнали съгласие

Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще участва в кръг от разговори с лидерите на Швеция и Финландия, както и на НАТО във вторник преди срещата на върха в Мадрид, съобщи днес говорителят на турския президент Ибрахим Калин.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Но кандидатурите срещнаха съпротива от страна на Турция, която е разгневена от подкрепата, която според нея Хелзинки и Стокхолм оказват на кюрдските бойци и оръжейното ембарго, наложено на Анкара.

В интервю за телевизионния канал Haberturk, Калин заяви, че той и заместник-министърът на външните работи Седат Онал ще присъстват и на още един кръг от разговори с шведската и финландската делегация в Брюксел днес.

"По искане на генералния секретар на НАТО в Мадрид ще има четиристранна среща на високо равнище на лидерите с участието на нашия президент", каза той.

Калин заяви, че присъствието на Ердоган на разговорите с Швеция, Финландия и НАТО във вторник "не означава, че ще направим крачка назад от нашата позиция".

Той заяви, че Турция и скандинавските страни до голяма степен са постигнали съгласие по спорните въпроси и ще бъдат в по-добра позиция в Мадрид, ако успеят да постигнат съгласие по тях по време на разговорите в понеделник.

"Доведохме преговорите до определена точка. Не е възможно да направим крачка назад тук", каза още той за разговорите в понеделник.

По-рано този месец Турция заяви, че документите, които е получила от Швеция и НАТО в отговор на по-ранните писмени искания, които е представила на двамата кандидати, далеч не отговарят на нейните очаквания и че преди всички преговори трябва да бъдат отстранени турските опасения.

По-рано Анкара заяви, че не гледа на срещата на върха в Мадрид като на краен срок.

Лидерите на НАТО ще се съберат в Мадрид на 29-30 юни. Всяко членство в НАТО изисква одобрението на всички 30 членове на алианса. Турция е съюзник на НАТО от повече от 70 години и разполага с втората по големина армия в алианса./БГНЕС, Ройтерс