Ердоган след срещата с Орбан: За Украйна няма място в ЕС, щом Турция не е там

Според него Анкара отдавна е извоювала правото да бъде в ЕС

Реджеп Таип Ердоган

Реджеп Таип Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви, че ЕС ще постъпи с Украйна и Молдова по същия начин, както и с Анкара, предаде Reuters. Той прогнозира, че Брюксел ще „замрази“ преговорния процес с двете страни, както с Турция.

"Предоставянето на статут на кандидатки не означава, че ще станат членки на ЕС. Процесът ще започне, но и те ще се озоват в задънена улица. Нито една от тези страни не е Турция." – коментира Ердоган пред журналисти след посещението си в Унгария.

Украйна от своя страна се опасява, че Виктор Орбан ще продължи да саботира процеса на евроинтеграцията ѝ.

Ердоган намекна, че Анкара е с кандидатски статут от 2005 г. и повече заслужава подобен шанс, отколкото Украйна. По думите му е неправилно Турция да чака "с години" положително решение от ЕС.

"Не е правилно това, че Турция, която е по-готова за членство в ЕС, отколкото някои страни-членки, да чака с години пред вратите заради политически пречки." – каза още той.

Според него страната отдавна е извоювала правото си "да бъде в ЕС" и сега ЕС трябва „да поправи тази грешка“.

Преговорният  процес с Турция беше замразен поради влошаването на ситуацията с правата на човека и проблеми с регионалната ѝ политика, по-точно в Източното Средиземноморие, както и по отношение на Кипър.

Превод Faktor.bg