ЕС е пред споразумение за обща доставка на снаряди за Украйна

Общата стойност на боеприпасите е 2 млрд. евро

ЕС завършва работата по сделка на стойност 2 млрд. евро за съвместно снабдяване на Украйна и други държави с боеприпаси, съобщи в. "Политико".

Според публикацията, 1 млрд. евро ще отидат за възстановяване на разходите на страните, които биха желали да изпратят на Киев боеприпаси от собствените си запаси, а други 1 млрд. евро ще бъдат използвани за съвместно закупуване на нови снаряди. Очаква се, че като работят заедно, страните от ЕС ще могат да сключват по-големи договори и да закупуват боеприпаси на по-ниска цена за снаряд. Планът за съвместни поръчки включва не само членовете на общността, но и Норвегия.

Планира се сделката да бъде финансирана по линия на Европейския механизъм за мир. Европейската агенция по отбрана ще координира съвместните обществени поръчки.

Посланиците на ЕС ще обсъдят предложението, изготвено от дипломатическото крило на ЕС - Европейската служба за външна дейност - по време на среща днес.

Естония, която помогна за започването на разговора през февруари за това как ЕС би могъл съвместно да помогне за запълването на очертаващия се недостиг на боеприпаси, изчисли, че Русия използва 20 000-60 000 снаряда на ден, докато Украйна се опитва разумно да използва само между 2000 и 7000. Покриването на тази цифра няма да бъде лесно - нито евтино.

Досега Европа е доставила на Украйна около 350 000 155-милиметрови снаряда, като ЕС е похарчил 450 млн. евро за частични компенсации, заяви един от служителите на ЕС, говорейки при условие за анонимност. Служителят обаче определи цената на всеки нов снаряд на 4000 евро, което означава, че разходите нарастват.

За да покрие както загубите на държавите, които се ровят в запасите си, така и да финансира закупуването на нови боеприпаси, ЕС използва така наречения Европейски механизъм за мир. Малко известният фонд е извън обичайния бюджет на ЕС, което дава на длъжностните лица гъвкавостта да го използват за закупуване на оръжия - някога забранено понятие в рамките на ЕС, самопровъзгласил се за проект за мир, пише „Политико“. Досега механизмът е използван единствено за частично възстановяване на разходите на държавите за техните дарения на оръжие за Украйна. Сега документите показват, че държавите са готови да предоставят допълнително 2 млрд. евро за механизма.

Документите предвиждат Европейската агенция за отбрана - агенция на ЕС, предназначена да координира по-добре усилията на членовете в областта на сигурността - да играе евентуално роля в координирането на съвместните покупки. Отделни държави обаче също биха могли да подпомогнат тези преговори, стига да работят с поне две други държави от ЕС и да не създават конкурентни оферти за снарядите, които да повишават цените.

Планът за съвместни обществени поръчки обхваща не само страните от ЕС, но и Норвегия, което може да отвори вратата част от парите да отидат при компании, базирани извън ЕС. Норвегия обаче, която произвежда боеприпаси, вече е относително интегрирана в пазара на ЕС. /БГНЕС