ЕС удължи санкциите за нарушения на човешките права

Европейският съюз удължи с една година - до 8 декември 2023 г. - срока на действие на режима на санкции за сериозни нарушения на правата на човека, сред чиито цели са и руски граждани, се посочва в изявление на Съвета на ЕС.

Глобалният санкционен режим на ЕС за сериозни нарушения на правата на човека стартира на 8 декември 2020 г. Разработването на режима през 2019 г. беше инициирано от Жозеп Борел, ръководител на европейската дипломация.

На 2 март миналата година ЕС за първи път наложи санкции по този нов режим срещу четирима руски граждани. След това списъкът беше разширен и в него бяха включени още лица, включително от Китай, Русия, Либия, Южен Судан и Северна Корея. Понастоящем в списъка са включени 17 лица и 5 организации.

Новият режим на санкции налага ограничителни мерки за нарушения на основните свободи и права на човека, включително свободата на съвестта и правото на мирни събрания, както и за геноцид, изтезания, трафик на хора и сексуално насилие. Той включва замразяване на активи и икономически ресурси в ЕС, принадлежащи на лица и организации, отговорни за сериозни нарушения на правата на човека. Държавите от ЕС трябва да предприемат необходимите мерки, за да попречат на лицата от списъка със санкции да влизат или да преминават транзитно през тяхната територия.

През септември тази година ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕК ще предложи корупцията да бъде включена в списъка на престъпленията, за които се налагат санкции в рамките на режима за нарушаване на правата на човека. Досега такова предложение не е обявено официално. /БГНЕС