ЕС: Китай, Иран и Русия умножават дезинформацията за COVID-19

Рикард Йозвяк, svobodnaevropa.bg

Европейският съюз вини Китай, Иран и Русия, че умножават и координират дезинформацията за пандемията от коронавирус съгласно вътрешен документ, с който разполага Радио Свободна Европа.

В документа, изготвен на 20 април, се отбелязва, че китайските, иранските и руските твърдения се координират, когато става дума за произхода на вируса - „биологично оръжие, създадено в САЩ, за да обезсили противниците си“, както и по справянето с епидемията, а именно, че те се справят „много по-добре от Запада“.

Посочва се още, че "иранските лидери - разпространявани от руските медии - продължават да призовават за отмяна на американските санкции срещу Иран с твърдения, че те затрудняват хуманитарната и медицинска реакция срещу COVID-19. Действието е част от по-широкото обединяване на усилията на Русия, Иран и Китай, което призовава за отмяна на санкциите по целия свят (Русия, Иран, Сирия, Венецуела)“.

На 10 март Световната здравна организация обяви, че разпространението на COVID-19 е пандемично и засяга над 200 държави. Броят на заразените надмина 2,6 милиона, а починалите са 180 хиляди души.

Документът от 25 страници е написан от подразделението за стратегическа комуникация на европейската дипломатическа служба (ЕСВД) и e продължение на доклад от март, в който се посочва, че прокремълските медии активно разпространяват дезинформация за коронавируса в опит да „подкопаят общественото доверие“ в западните държави.

В новия доклад се посочва, че „въпреки потенциално тежкото им въздействие върху общественото здраве, официалните и подкрепяни от държавата източници от Русия и - в по-малка степен - Китай продължават да се фокусират както към конспиративните теории, така и към таргетирането им към аудиторията в ЕС и в съседните държави."

Освен това ЕСВД отбелязва, че „официалните руски източници и държавните медии продължават да водят координирана кампания с двойната цел да подкопаят усилията на ЕС да се справи с кризата и да всеят объркване относно произхода и последиците от COVID-19 върху здравето“.