Естония: Забавянето на помощта за Украйна става все по-опасно

"Украйна се сражава сама"

"Забавянето на помощта става все по-опасно, защото след падането на Авдиивка войната се премести с десетки километри по-близо до територията на НАТО, така че всяко забавяне означава допълнителни човешки жертви на бойното поле."

Това заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур пред 60-ата Мюнхенска конференция по сигурността, предаде Анадолската агенция.

„Украйна спешно се нуждае от военна помощ, тъй като само политическата воля няма да й помогне“, каза Певкур.

Той отбеляза и необходимостта от засилване на отбранителната готовност в Европа.

Министърът изтъкна най-критичните проблеми: липсата на противовъздушна отбрана, огнева мощ на далечни разстояния и на боеприпаси. Певкур подчерта, че увеличаването на разходите за отбрана за Европа е възможност, а не ненужно бреме, тъй като силната отбранителна индустрия допринася за икономическия растеж и създаването на работни места.

Естонският премиер Кая Калас също отправи призив за военна помощ за Украйна в Мюнхен

„Ако миналата година на Мюнхенската конференция по сигурността настроенията бяха оптимистични по отношение на продължаващата война в Украйна, то тази година те бяха точно обратните“, заяви Калас.

Тя отбеляза, че през миналата година западните държави са имали големи надежди за украинско контранастъпление, но сега царят противоположни настроения. В същото време, според правителствения ръководител, не трябва да се изпада в песимизъм, а да се съсредоточим върху това, което може да се направи за Украйна.

"Ако погледнем положително, много страни най-накрая са осъзнали, че трябва да се направи още повече. Но има и държави, които не разбират това, въпреки че вероятно все още имат оръжие в складовете си, които биха могли да прехвърлят на Украйна." - каза Калас.

Естония има идеи как да съчетае съвременните технологии с класическата отбранителна индустрия, за да бъде готова да помогне на Украйна, както и да засили собствената си отбрана.

Калас обясни, че помощта за Украйна е забуксувала, тъй като в продължение на много години Европа е инвестирала малко в отбрана и поради това не е имала поръчки за отбранителната индустрия.

"Украйна се сражава сама и единственото, за което украинците ни молят, е военна помощ, за да могат да продължат борбата си. И те не искат много. Ние трябва да концентрираме усилията си." - заяви естонският премиер. /БГНЕС