Европейската космическа агенция с първо излъчване на живо от Марс

"Днес празнуваме 20-ата годишнина от мисията "Марс Експрес"

Снимка: архив

Снимка: архив

Европейската космическа агенция излъчи първите кадри в реално време от Марс, заснети от сондата "Марс Експрес".

Общото време на излъчване беше около един час. Снимките на Червената планета се променяха приблизително на 50 секунди. Предаването беше прекъсвано на моменти от силен дъжд на мястото, където е приемателната антена в Испания, съобщи Дарик.

Първите кадри показаха около една трета от Марс, който постепенно ставаше все по-голям, а след това започна да се смалява, докато космическия апарат обикаляше около планетата.

"Ако сега бяхте на апарата "Марс Експрес" . . . щяхте да виждате това", каза инж. Саймън Ууд от мисията.  "Обикновено не получаваме образи по този начин. Снимки и други данни обикновено се съхраняват от космическия апарат и по-късно се предават до Земята, когато антената му може да бъде насочена към нас." - обясни Ууд.

"Днес празнуваме 20-ата годишнина от мисията "Марс Експрес" и във връзка с това даваме възможност на всеки да се доближи до тази планета възможно най-близо." - се казва в прес съобщението на ЕКА.

Предадените на земята снимки са направени в реално време от камера, монтирана на сондата "Марс Експрес". Изображенията на планетата се появиха с около 17 минути закъснение. Това е времето, необходимо на сигнала да измине разстоянието от сондата до Земята.

Европейската сонда "Марс Експрес" беше изстреляна през юни 2003 г. и достигна Марс на 3 декември 2003 г. Тя достави на планетата спускаемия апарат "Бийгъл 2", който беше изгубен в последния етап от кацането.

По време на работата си в орбита "Марс Експрес" прави много снимки на повърхността на Марс, открива големи запаси от лед и потенциални следи от течна вода под полярните ледени шапки на четвъртата планета в Слънчевата система.

Изображения в почти реално време от такова голямо разстояние са "доста редки", обясни ЕКА. Първите космически кадри на живо са от стъпването на американските астронавти на Луната преди повече от 50 години.