Европрокурор напуска Кьовеши, връща се при Гешев

снимка: пресцентър на Прокуратурата

снимка: пресцентър на Прокуратурата

Един от деветимата български европейски делегирани прокурори подаде оставка от европрокуратурата. Това се разбра преди дни по време на заседанието(link is external) на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.  

На 13 януари служебният министър на правосъдието Крум Зарков е получил писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. С него тя го информира за оставката на Бойко Калфин. "Сега" научи, че причината Калфин да напусне службата при Кьовеши е, за да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). По принцип, след като спечели конкурса за ВКП, Калфин имаше право да продължи да работи като европрокурор, а мястото му на върховен обвинител щеше да се пази. Той обаче е предпочел да напусне европейската прокуратура. Преди да стане европейски делегиран прокурор Калфин беше прокурор в Окръжната прокуратура в Кюстендил.

Калфин не е първият европрокурор, който решава да се махне преди да изтече 5-годишния му мандат. В края на м.г. колегата му Ивайло Илиев се кандидатира за национален член и помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.