Разбиха фалшиви данни и митове от комунизма, с които все още тъпчат главите на децата и облъчват наивници

Зам.-главният редактор на платформата Factcheck Георги Марчев представи пред Нова нюз проверка на митове и фалшиви новини, които витаят в страната ни още от времето на социализма. Въпреки ерата на интернет и на по-достоверна информация, все още има наивници, които се връзват. По време на тоталитарния режим, а и в мутренския период на 90-те години народът беше "стимулиран", че е сред най-умните в света, сред най-богатите нации по времето на Тодор Живков, по който все още има носталгици, някои от които са живели година-две преди 10-и ноември 1989 г. 

„Твърди се, че сме били на 68-о място по свобода на словото по време на соца. Последните години в класацията на „Репортери без граници” заемахме незавидни позиции. Внушението е, че дори през социализма е имало свобода на словото, а сега – не. Много хора наистина се връзват. Липсата на свобода на словото по времето на НРБ е било записано в Конституцията”, обясни Mарчев.

Той заяви, че с колегите му са проверили как по "данни" на ООН, ОССЕ и ЦРУ например по стандарт на живот Народна република България е била на 26-о място, а днес сме на 89-о в света. При здравеопазването сме били шести, а днес - 82-ри в световен мащаб. Най-фрапиращ е примерът с образованието. След 1989 г. учителки, баби, дядовци и родители повтаряха мантрата, че сме втори по интелект на планетата след евреите. Днес обаче сме на 82-ро място по образование. От Factcheck изрично са проверили, че подобна своеобразна "класация" за образование започва да се прави чак през 2000 г. Самите организации, които са цитирани, едва ли са били запознати с кошмарния шовинизъм на комунистите, с който и до днес някои учители и родители облъчват децата. Паралелно руски агенти, ченгета и русофили се мъчат да представят тоталитарния режим като рай в сравнение с днешния ден чрез отвратителните внушения и фалшивите данни, които бълват.