Фейк ли? Факти и документи уличават Руското посолство в лъжа

Още на 17 август посланик  Елеонора Митрофанов е била официално уведомена за инцидента с техен автомобил

Руското посолство в София обяви Faktor.bg, че разпространява лъжи и клевети за тях. Сложиха ни дори и червен печат FAKE NEWS.

Какъв е поводът за скандала?

На 23 септември Faktor.bg публикува  текста „79 дни софиянец чака КАТ да каже, кой е руският дипломат, потрошил мотора му и опитал да го прегази“. Става дума за автентичен разказ на човек, станал жертва на нагло поведение на пътя от представител на Руското посолство. След сблъсък с джипа с червени номера, който се движел в пълно нарушение на правилника, скутерът му е потрошен, а Петър Дечков едвам се е отървал в последния миг да не бъдат прегазени краката му. Повече от 80 дни мъжът не може да си получи застраховката и да ремонтира мотора, защото в протокола, съставен от полицаи, липсват подпис и данни на виновната страна. Дечков е пуснал искане в КАТ  да бъде установен  шофьорът на тъмносин „Нисан-Терано“ с дипломатически червен номер С6811, но резултат няма. 

Вместо извинение към потърпевшия софиянец, разследване и изясняване на случая или искане право на опровержение, посолството публикува на 24 септември на фейсбук страницата си текст, обявявайки публикацията на Faktor.bg за измислица, изсмукана от пръст лъжа. Медията е обвинена в злоба, русофобство,  блато на простотия, която не се интересува от факти. И още – публикацията била откровена клевета срещу служители на посолството, идваща от некадърни жълти сайтове. От посолството призовават българите да не четат такива медии, които ги лъжат и манипулират.

Днес Faktor.bg публикува 

факти и документи за инцидента, 

който говорят достатъчно красноречиво, които показват каква е истината:

Протокол на МВР за ПТП №1779680, от 3 юли 2021, на ул. „Юрий Гагарин“ в София. Има и графична схема, която показва позициите на превозните средства по време на инцидента.

01-RyskoP-KAT_Protokol-0921.jpg

Копие на Заявление от Петър Дечков до КАТ-София, с  входящ №72374, от 6 юли 2021 година. Заявителят иска да бъде издирен водачът на автомобил, с регистрационен номер С6811. До днес няма отговор от КАТ.
02-RyskoP-KAT-0921.jpg


Писмо до Министерство на външните работи от Петър Дечков, входирано на 6 юли 2021 година. Гражданинът настоява Външно да вземе отношение по случая, след като става дума за дипломатически автомобил на Руското посолство, с регистрационен номер С6811. Инцидентът е описан.
03-RyskoP-Pismo-MVnR-0921.jpg


Отговор от Министерство на външните работи до Петър Дечков, от 18 август 2021 година, в което го уверяват, че на 17 август 2021 година на въпросната дипломатическа мисия е изпратена вербална нота, с която й е напомнено, че трябва да се спазват разпоредбите на Виенската конвенция и законите на България.
04-RyskoP-Pismo-MVnR-0921.jpg

Уведомление от Петър Дечков до Гаранционния фонд, от 6 юли 2021 година за инцидента и щетите.
05-RyskoP-GF-0921.jpg

Опис – заключение на претенцията, издаден от Гаранционния фонд.
06-RyskoP-GF-0921.jpg

Уведомление от Гаранционния фонд до Петър Дечков от 14 юли 2021 г., че не могат да заплатят вреди на имущество, причинени от неидентифицирано моторно превозно средство.
07-RyskoP-GF-0921.jpg

Снимки на щетите по скутера на Петър Дечков.
08-RyskoP-Shteti-0921.jpg

09-RyskoP-Shteti-0921.jpg

За всеки добросъвестен и непредубеден читател истината става ясна, както и кой в действителност е разпространител на фалшиви новини – Руското посолство или Faktor.bg. Още повече става документално ясно, че на 17 август Външно министерство е  изпратило за инцидента вербална нота до Руското посолство и ръководството на мисията е имало официална информация, че техен автомобил е замесен в ПТП. Възможно е МнВР да лъжат с това писмо и да са част от някакъв задкулисен план за злепоставяне на Руското посолство, но ние от Faktor.bg им вярваме безрезервно като българска институция. 

Вместо да признаят гафа си, така наречените братушки

предпочетоха да се крият подло зад дипломатическия си имунитет

и да излеят кофа с помия върху българска медия, която добросъвестно е отразила проблема на един софиянец и абсурдната ситуация, в която е поставен вече трети месец. Дечков е категоричен, че не желае да се политизира проблемът и да е част от някаква конспирация, защото става дума за банално ПТП. Но вярва, че българските закони трябва да се спазват от всички, защото в никакъв случай руските дипломати не могат да си затварят очите и да ги мачкат. Възмутен е най-вече от факта, че дипломатът дори не е спрял, за да го погледне в очите, да се извини и да попита има ли проблем, а безцеремонно е продължил напред в забранената посока. Дечков дори не се интересува кое е виновното лице, а само иска да се подпише на двустранния протокол на КАТ, за да може да си получи парите за щетата от застрахователя.

От Faktor.bg не очакваме извинение, но се надяваме руската дипломация да бъде на ниво, да не става повече за смях в очите на целия дипломатически корпус в София. Да зачита законите и уважава хората в България, без да се крие зад имунитет и конвенции.