Фернандо Марласка: България е напълно подготвена за Шенген

Постигнахме съгласие с твърд ангажимент за присъединяването, заяви испанският вътрешен министър

Фернандо Марласка. Снимка: Wikipedia

Фернандо Марласка. Снимка: Wikipedia

“Обсъдихме няколко важни неща- това е първата среща на такова ниво след 2012г. По повод приемането на България и Румъния в Шенген - постигнахме съгласие за стъпките и времето, в което ще се случи това. Стъпките са диалог с Нидерландия и Австрия, а подходящото време е следващият съвет на ЕС след лятната ваканция”. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след среща с министъра на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде - Марласка.

Марласка уточни, че са постигнали съгласие за твърд ангажимент с присъединяването на България към Шенген, която е много важна за защитата на външните граници на ЕС. “Вие имате нашата пълна подкрепа за членство на България в Шенген- страната ви е напълно подготвена. Шенгенското пространство ще бъдат по-силни и по-сигурни, когато България стане член”, каза още вътрешният министър на Испания.

“За първи път посещавам България и само по себе си това представлява удоволствие за мен. Благодаря на вътрешния министър за сътрудничеството, добрата съвместна работа, големите усилия, които полагаме в Съвета на ЕС, за да развиваме правосъдието и свободата и да създаваме нужното пространство на сигурност в ЕС”, каза още вътрешният министър на Испания. 

“Днес поисках тази среща, за да предам какви ще бъдат инициативите, които Испания ще предприеме по време на испанското председателство в ЕС по отношение на сигурност, вътрешни работи и в този смисъл да разчитаме на вашата подкрепа. Основно това е пакта за миграцията, върху който се води вече дебат за дълъг период от време- нека всички да го приемем най-накрая. Разговаряхме за съвместните ни усилия за борба с организираната престъпност, трафика на хора и наркотици, сътрудничеството ни там е много ефективно”, подчерта още Марласка, след което уточни, че трябва да доведем до край борбата срещу насилието между половете- това е нещото, което засяга всички в ЕС. 

“Говорихме с Демерджиев и за сигурността по пътищата, за трафика и за нуждата да се провеждат важни политики за превенция и намаляване на загубата на човешки животи. Накрая- нашият твърд ангажимент с присъединяването на България към Шенген, която е много важна за защитата на външните граници на ЕС, за да се движим спокойно в съюза. Вие имате нашата пълна подкрепа за членство на България в Шенген- вие сте напълно подготвена. Шенгенското пространство ще бъдат по-силни и по-сигурни, когато България стане член”, каза още вътрешният министър на Испания.