Сергей Шойгу с хибридна операция на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество

Руският военен министър обвини САЩ и колективният Запад в безпрецедентен натиск върху независимите държави

Сергей Шойгу

Сергей Шойгу

Конфликтът в Украйна се превърна за САЩ и техните съюзници в поредния повод за разгръщане на икономическа и информационна война срещу Русия, заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на среща с ръководителите на военните ведомства на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), цитиран от БГНЕС.

„Днес срещу Русия се вихри жестока санкционна и информационна война. А конфликтът в Украйна стана просто поредният предлог за това. Обявената цел на САЩ и на техните съучастници е стратегическо изтощаване на Русия и отстраняването ѝ като конкурент. Това е предупреждение за останалите държави, които провеждат независима външна политика”, заяви Шойгу.

Това е само някои от познатите наративи на Кремъл, с който Русия иска да оправдае своята геноцидна война в Украйна и да се представи пред света като жертва на обявените за техни врагове ЕС, САЩ и НАТО, възприемани като колективния Запад. Нещо повече - с подобни манипулативни внушения руският министър на отбраната си позволява да облъчва независимите държави в ШОС, като им вменява страхове и заплахи, каквито реално не съществуват. 

Следващият фалшив наратив на Шойгу е как Москва полага „сериозни усилия за сформиране на правова основа за стабилността на Европа в новите условия”.

Подобни твърдения звучат меко казано цинично, защото преди всичко "новите условия", както се изразява Шойгу, бяха предизвикани не от друг, а именно от Русия. Не друг, а тя е страната, която иска с всички възможно средства да наложи новия световен ред, почувствала се "заплашена" за своето бъдеще. Може би осъзнала, че вече Руската федерация не е онази държава, която да респектира света. Или може би вече Кремъл и Путин провиждат суверенитета на Русия единствено и само през призмата на войната.

Измислен наратив е следващото внушение на Шойгу на срещата за сътрудничество между страните в СОШ е, че „Западът, начело с Вашингтон, отказва да вземе предвид нашата загриженост във връзка с гаранциите за взаимната сигурност и на първо място по неутралния статут на Украйна”.Според него са били пренебрегнати принципни за руската страна въпроси като неразширяването на НАТО на изток, неразполагането на ядрени оръжия и отказ от военни действия близо до границите на Русия.

Това са мръсна пропаганда и манипулативни внушения - достатъчно е само да си спомним дипломатическите усилия на западните лидери да намерят път към мирно решение на т.нар. от Москва "мащабна военна операция" още докато не беше се развихрила в тези мащаби и с такава ненавист на територията на Украйна. Всички опити за среща между Зеленски и Путин удариха на камък. А твърденията на руските власти, че Украйна бламира мирния преговорен процес е равностойно на шантаж, който няма как да бъде оставен без отговор от Запада. Защото за Русия това означава капитулация на Украйна, а не справедлив мир. Що се отнася до разширяването на НАТО - това е волята на редица европейски страни и причината е очевадна - заплахите, които излъчва Русия по отношение на своите съседи. Войната в Украйна е най-красноречивия пример и доказателство за това.

В този смисъл всички тези, формулирани от Шойгу пред участниците във форума на Шанхайската организация за сътрудничество, са пълни неистини, които се опровергават от всички действия на руската страна в този военен конфликт. Като фейк новини звучат и думите му, че Западът използва като инструмент в хибридната война срещу Русия именно Украйна. Неверни са и обясненията му, че "забавянето на руското настъпление в Украйна е съзнателно решение на военното ръководство с цел минимизиране на жертвите сред мирното население". Достатъчно е да си спомним невижданите престъпления на руските военни в Буча и други селища на Украйна, които предизвикаха гнева и възмушенинето на хората по целия свят. От друга страна редица военни експерти твърдят, че Русия е достигнала до максимума на своята ударна мощ, а пикът на ефективността ѝ премина, които напълно демаскират неверните твърдения на руския военен министър, който все още не вярва, че в края на 2022 Украйна може да си върне загубените територии. А британското разузнаване сравнява думите на Шойгу с умишлена дезинформация, защото руската офанзива е в застой от доста време заради слабите резултати и ожесточената съпротива в Украйна.

Руският министър обвини украинските военни формирования, че „прилагат тактиката на изгорената земя, грубо нарушават международните норми и действат като терористи”, което е брутално цинично, защото целият свят разбра кои са агресорите и терористите, а всички цивилизовани страни обявиха Русия за държава-терорист. 

На финала на своята пропагандна реч Шойгу изрича може би една от най-големите лъжи, която беше стократно развенчана:" Киев, който отказа да изпълни Минските споразумения, представляваше реална заплаха за жителите на Донбас, а в дългосрочен план и за Руската федерация. Разбирането за това доведе до необходимостта от специална военна операция в Украйна", която върви по план и „всички задачи ще бъдат изпълнени”. 

След тази хибридна операция, извършена към независими държави в ШОС, дали пък Сергей Шойгу не се изживява като новия пророк на Русия?