Фейк по кремълски: Австрия ще плаща за руски газ в рубли - да, ама не...

Австрия ще плаща за руския газ в рубли. Новината стана част от изявлението на президента Румен Радев, съобщиха я и един куп по-малки и по-големи български електронни медии, БНТ, Нова ТВ, БНР…

От нея става ясно, че австрийската петролна и газова компания OMV е приела да плаща доставките на руски газ в рубли чрез откриване на сметка в руска банка.

Според новата руска схема купувачите на природен газ от държавите, определени от Кремъл за неприятелски, ще превеждат долари на „Газпромбанк”, която ще ги обменя в рубли. После от сметките в руската валута ще се извършват плащания за доставките на синьото гориво.

Новината обаче се оказа абсолютен фейк. Опроверга я не кой да е, а австрийският канцлер Карл Нехамер, който напълно отрече плащането на руски газ в рубли.

В своя Twitter акаунт той написа: "Преди фалшивите новини на руската пропаганда да се разпространят още: Разбира се, че OMV ще продължи да плаща за доставките на газ от Русия в евро. Австрия се придържа към съвместно договорените санкции на ЕС до точката и запетаята."

Световните агенции и признати медии като BBC например не са пускали подобна новина.  Освен това припомняме, че още на 30 март както Германия, така и Австрия са задействали планове за извънредни ситуации заради евентуално прекъсване на доставките на руски газ заради исканията за плащане в рубли.