Фейк та дрънка: „Украинските спецслужби“ подготвяли инсценировки с „убити от руснаците жители на Херсон“

"Скандалните" снимки се оказа, че са правени през 2016 по време на обучение за оказване на медицинска помощ

Потребители в социалните мрежи и руски маргинални сайтове разпространяват снимки, на които „украински специални служби“ подготвяли инсценировка с „мирни жители, убити от злите руснаци в Херсон“. В публикациите се казва, че провокацията се е провалила, тъй като снимките изтекли в мрежата, пише сайтът stopfake.com.

Информацията, която се тиражира в интернет, че „украинските специални служби“ уж били снимали инсценировки, не отговаря на действителността. Нещо повече, те са откровени фейк новини, защото внимателно ако се разгледат снимките, ще стане ясно, че са пълна манипулация, с цел да се промиват мозъците на хората по света. 

Преди всичко "скандалните" снимки, които се разпространяват в мрежата, всъщност са били направени още през 2016 година и показват кадри от обучение за оказване на първа помощ, организирано от TacCat First Aid. 

На един от фотосите лесно може да се разпознае лицето на Людмила Билека (Паутец) – активистка и ръководител на отдела за инструктори по тактическа медицина към фонда ”Върни се жив” и медицински директор на образователния проект по тактическа медицина на TacCat First Aid. 

Именно тя написа на страницата си във Фейсбук, че разпространените в мрежата снимки са били направени много преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, още през 2016 г., и то по време на обучение по тактическа медицина.

От една от снимките, която може да се открие на личната страница на Людмила Паутец в Instagram, става пределно ясно, че тя е публикувана още през 2016 г. Освен това разглеждайки снимки от тренингите на Паутец, педоставени на журналистите на StopFake, ясно се виждат манекени и хора с грим, имитиращ  различни телесни наранявания.

В този контекст тиражирането на новини, които дискредитират украинските специални служби, са par excellence руска пропаганда, която се стреми да компрометира Украйна по всякакъв начин, правейки неверни внушения за страната и „украинските мародери“. Нещо повече - това е неявен опит да бъдат прикрити зверствата на руските войници, които изнасилваха и убиваха невинни украинци, грабеха и опустошаваха жилищата им, сриваха със земята селищата им.