Филип Димитров: Горбачов можеше да направи страшни поразии, полупрезидентска република няма да ни реши проблемите

Филип Димитров, снимка: БГНЕС

Филип Димитров, снимка: БГНЕС

„През 1993 г. се срещнахме с Горбачов по време на погребение. Вкараха ни в ситуация да разговаряме. Бяхме хора на различни позиции. Той беше на лукановомладеновски, но заслужава уважение. Последните дни има прехласване и слушам как благодарение на него пътуваме свободно и ядем банани. Той можеше да направи страшни поразии, но, слава Богу, не го стори. Ние бяхме двама бивши хора на срещата ни. За мен е важно, че постигнахме това, което искахме, а той не можа да запази комунистическата система в някакъв човешки вид“. Това заяви бившият премиер и настоящ конституционен съдия Филип Димитров пред Нова ТВ. 

„В момента едни хора неумело опитват да афишират западната си ориентация. Руските интереси в България винаги са били силни. Виждаме Германия, която е много по-зависима от нас от руския газ. Страните ни прие правилни стъпки към диверсификации. Всякакво дистанциране от руското влияние е добро за България. Всякакви опити за трайно обвързване с Русия, какъвто беше проектът за АЕЦ „Белене“, например, са вредни и не бих подкрепил. В днешния ден има неща, които изискват мерки, какви ще бъдат те - аз не мога да ви кажа. Тежко и горко, ако се тръгне към трайна зависимост от Русия“, каза още Димитров. 

„Много хора се опитват да си решат проблемите с конституцията и казват как ще стане слънчево време, ако се промени. Това е празно говорене на хора, които не са чели внимателно текстовете. Има една президентска република – американската, която функционира за чудо и приказ. Говори се, че сме в спирала от избори. Полупрезидентската република за България е нелепо решение. С нищо няма да промени положението. Проблемът в страната ни е в разпокъсаността на партиите. Мажоритарната система помага в малки райони да се изберат множество депутати, които да се групират в мнозинство и малцинство“, коментира Филип Димитров.