Financial Times: Украински хакери разкрили руска военна база чрез фалшиви женски профили

Група украински хакери, наричащи себе си Hackyourmom е разкрила местоположението на руска военна база край Мелитопол с помощта на фалшиви акаунти в социалните мрежи, в които се представяли за красиви млади жени, съобщава Financial Times, като се позовава на основателя на хакерската група Никита Книш.

Хакерите се запознавали в социалните мрежи с руски войници и ги молели да им изпратят снимки, по които успели да разкрият местоположението на военната база.

Получената информация била предадена на украинските военни и, по информация на Книш, няколко дни по-късно по нея бил нанесен удар.

Преди войната 30-годишният Книш е бил собственик и основател на компанията по киберсигурност HackControl. Веднага след нахлуването на Русия в Украйна той предлага помощта си на службите, но получава отказ, затова по-късно основава хакерска група, с която води "кибервойна против Русия".

Той твърди, че групата му е пробила хиляди камери за видеонаблюдение в Беларус и в окупираните от Русия украински територии, така че да се наблюдава придвижването на военните, влизали са в сървърите на руски телевизии, и са показвали съобщения за мирните жертви в Украйна на руските зрители.

Превод: Faktor.bg