Французинът Адриан Боке "избелва" с кремълски опорки руските престъпления в Буча

Френската радиостанция Sud Radio на 10 май посвети предаване на Украйна. Гостът в студиото Адриан Боке в продължение на един час разказва пред водещите Андре Беркофф и Огюстен Морио, че престъпленията в Буча изобщо не били извършени от руските окупатори, а били „военни престъпления на полк „Азов“. Освен това споделя, че американските журналисти, които били в Буча заедно с него, снимали постановъчни видеоматериали, а самите украински военни използвали мъртвите тела на мирни граждани за инсценировка на „клането в Буча“, пише изданието Stopfake.org.

Историята, представена от Адриан Боке, бивш военен във френската армия, обаче звучи повече като пропаганда, която до голяма степен повтаря клишета и наративи на официалната власт в Русия. Много от детайлите в неговия разказ са объркани и противоречат на обективната хронология на събитията в украинския град Буча, където бяха извършени военни престъпления от руските части. Всеки, който дори повърхностно е следял събитията от войната в Украйна, би забелязал това. 

Например в ефира на Sud Radio на 10 май Адриан Боке уверява, че по време на престоя си в Украйна помагал на украинските военни (които впоследствие той ще нарече „нацисти“) с лекарства, а също така им оказвал първа помощ (въпреки че първоначално обявената цел на посещението му е да помага на бежанците и цивилното население на Украйна). Впоследствие, след като установил приятелски контакти с полк „Азов“, Адриан уж станал свидетел на множеството престъпления на украинските военни. 

Тези твърдения на Боке са скалъпени с бели конци предвид обстоятелствата, че по думите му той е бил в Лвов, Буча и Киев през април тази година. В разказа си посочва, че се е върнал от Украйна в края на април, след като е прекарал там 16 дни. Тоест Адриан Боке е попаднал в Украйна в средата на април, което поставя под съмнение истинността на неговата оценка и достоверността на неговите свидетелства.

Освен това на официалните му страници в Twitter, Facebook, Instagram няма информация, която да потвърждава, че Боке е бил в Буча, въпреки че преди това той е използвал социалните мрежи много активно. Въпреки това, в предаването, в които участва, той заявява, че разполага със „стотици видеоматериали за военните престъпления на украинските военни“. Досега обаче все още не са публикувани нито едно видео или снимка, те не са предоставени и на правоохранителните органи във Франция, които пряко участват в разследването на престъпленията в околностите на Киев и в частност на град Буча.

Не на последно място за пропагандния характер на информацията, която Боке коментира в предаването на френския ТВ канал, са и показаните няколко снимки, които уж потвърждават престоя на Адриан Боке в Украйна в състава на хуманитарна мисия. Тези снимки са направени на фона на фургон, на който виждаме логото на благотворителната фондация „Шпиталь Шептицького“ („Лечебницата на Шептицки“), която действително се намира в Лвов. За да разберем колко време Адриан е работил с фондацията и с какво точно се е занимавал, изданието се обръща за коментар към директора на благотворителната фондация Андрий Логин.

Логин заявява пред StopFake, че Адриан Боке е идвал в офиса на фондацията в Лвов само два пъти и никога не е работил систематично с тях. По време на двете посещения Адриан е пристигал без предупреждение с личен транспорт и е докарвал пакети с хуманитарна помощ. Бил е с няколко съпровождащи го лица на 4 и 6 април, но Логин така и не е успял да поговори с Адриан и неговите спътници: всички те говорили само на френски, въпреки че в интервютата си Адриан Боке твърди, че разбира малко руски и украински, благодарение на което разбрал за какво говорят помежду си „украинските нацисти от полк „Азов“ в Буча“.