Ген. Атанасов: Цяла бригада е ходила по главата на Коцев, за да подаде оставка

И Вучков, и Демерджиев ще са по-добри вътрешни министри от Калин Стоянов, смята още лидерът на ДСБ

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов

Гл. секретар на МВР Живко Коцев не трябва да се оттегли от поста. Това беше активно мероприятие срещу него, заяви в ефира на Би Ти Ви лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

Живко Коцев го познавам от 15 години. Аз съм препоръчал този човек, защото той е перфектен полицай, много добре подготвен и е безпристрастен. Скромен човек е и живее много скромно. Какво са му скроили, за да го сготвят – това е друга тема, обясни партийният лидер.

Той спомена, че премиерът ще изпрати сигнал с информацията, която е събрал относно натиска, който е упражнен на този човек. По думите на Атанасов е „имало цяла бригада, която му е ходила по главата – главният прокурор Сарафов, градският прокурор Кирилова и нейният заместник Антон Славчев. Те едновременно са оказвали натиск – или подписва, или сте в ареста. А след промяната на Конституцията гл.прокурор няма право да се намесва в работата на институциите. Затова трябва да се провери какво е правил тогава гл.прокурор, за да подаде оставка Живко Коцев, посочи политикът. 

Започна една кална предизборна компания, в която ГЕРБ и ДПС искат да си осигурят чадър по време на изборите, за да имат след изборите мнозинство. Не трябва да се случи това. ГЕРБ се държи като БКП, саботира постоянно реформите. Там е коалицията – ГЕРБ и ДПС, защото те имат пълна подкрепа на службите. На практика тези служби са контролирани през зависимости и затова ни връщат към активните мероприятия, коментира лидерът на ДСБ.

Атанас Атанасов коментира и последния скандал, свързан с показния арест на шефката на Агенция „Митници“. Според него това активно мероприятие е многофинкцуионално. Първо, да се отклони вниманието от състава на служебния кабинет на Главчев. Второ, да отстрани единственият човек – Живко Коцев, който може да гарантира честните и свободни избори (…) Затова бих препоръчал на Гавчев да обмисли да смени Калин Стоянов, защото той ще организира чадържа по време на изборите върху купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС. Защото ние нямаме доверие, че той може да осигури независими и свободни избори. Този човек доказа, че изцяло обслужва коалицията ГЕРБ-ДПС (…) Бих казал, че ако бяха посочени Вучков, та дори Демерджие, щяха да се по-добри министри от Калин Стоянов, изтъкна Атанасов. 

По неговите думи предстоящите избори са предварително подготвени. А кой е спечелил мача, отговорът ща дадат избирателите. 

Хората ще кажат на изборите кой взе мача. Моят принцип в политиката е, че никога не трябва да се казва никога. Ако гражданите искат промяна – нека да бъдем първа политическа сила, за да осъществим реформите, за които настояваме.

На финала на разговора ген. Атансов даде своя версия за скандала с Военното разузнаване, което той обвини, че го е разработвало. Тази версия беше отхвърлена от Военно разузнаване, а изтекли в медиите документи показаха, че съветник на премиера Денков по национална сигурност – Веселин Марков, се е опитвал да вербува служители във Военно разузнаване в интерес на партийният лидер. Атанасов обясни, че става въпрос за личен проблем, свързан с шефа на Военното разузнаване, който живее на семейни начала с една зам.-министър, която не се е развела. Така решаването на един личен проблем от съветника на премиера по национална сигурност се използва,  за да се организира активно мероприятие срещу генерала.