Георг Георгиев нарече чекист Рашков, Радостин Василев излиза с играчки на трибуната

Вежди Рашидов и Десислава Атанасова се скараха по начина на водене

Радостин Василев

Радостин Василев

Депутатите се раздават като за последно в парламента, докато дебатират промените в Наказателно-процесуалния кодекс. След изказване на Бойко Рашков, който констатира, че останалите в залата не му били на компетенцията и на експертизата, на трибуната излезе Георг Георгиев. Депутатът от ГЕРБ се обърна към бившия вътрешен министър и му каза, че не е милиционер, а чекист. Георгиев взриви залата, след като констатира, че Рашков е имал "чекиджийски период" и уточни, че думата идвала от "чекист". След това той взе думата отново, извини се и уточни, че е допуснал лапсус. Ставало дума за "чекистки" и "ченгеджийски период". Георгиев допълни, че е готов да понесе наказание, ако е обидил някого. Повод за думите му беше изказване на Рашков: "Когато говорите за милиционерщина, обиждате вашия колега Младен Маринов (депутат от ГЕРБ и бивш вътрешен министър - бел. ред.), който е завършил Пазарджишкото училище. Уважавам професията на хората, които се занимават с пожарогасене. Но предпочитам да бъде комунистически следовател, а не комунистически пожарникар. Бойко Борисов е излязъл точно на това правно основание от МВР, не че иска да напусне БКП". 

След него излезе Радостин Василев от "Продължаваме промяната", който сложи на трибуната гумени ръчички. те били подарък за Георг Георгиев, който обичал да целува ръце. Председателят на парламента Вежди Рашидов предупреди бившия спортен министър да си прибира играчките, за да не донесе свои пластмасови. 

Ген. Атанас Атанасов поиска наказание за Георг Георгиев. Бойко Рашков също осъди думите на депутата. Рашидов пък му даде думата за право на отговор на "право на отговор". Десислава Атанасова взе думата и скастри Вежди Рашидов. Председателят ѝ отговори, че хаосът в залата не идват от него, а от депутатите, които се изказват. Рашидов стана и преотстъпи мястото на Йордан Цонев. Корнелия Нинова реши да сложи край на безкрайните спорове и поиска 20 мин. почивка. В крайна сметка Йордан Цонев наказа Георг Георгиев и Радостин Василев за обидни думи и за неприлични жестове със забележки. Той помоли колегите си да се придържат към добрия тон и предупреди, че ако продължат по този начин, ще гони народни представители. Радостин Василев поиска процедура по начина на водене и протестира срещу наказанието си.