Георги Ганев: България не трябва да се връща към доставки на газ от Газпром, този доставчик е неморален

Георги Ганев

Георги Ганев

Дори и Газпром да промени правилата за търгуване на газ, аз не бих препоръчал България да се върне тях. Не е добре да се работи с неморален партньор, на който не можеш да имаш доверие. Не бих подкрепил връщане към доставки от Русия на газ. Перспективата пред България е да се снабдява с алтернативни доставки на газ, като се очаква до края на годината цените да се нормализират. Това обяви по Нова ТВ депутатът Георги Ганев. Той коментира и другите антикризисни мерки, приети от правителството. Ганев потвърди, че към момента наистина е пълна мъгла, как ще се приспадат определените от правителството 25 стотинки намаление на цената при зареждане на гориво. От петролните база твърдя, че това е допълнителна административна тежест за бизнеса, която ще увеличи работата и разходите  им.

Това е административна мярка и важно е как Агенцията по приходите и Министерство на финансите ще разпоредят процедурите. Системата на ваучери е по-подходяща за опериране. Идеята за горивата е всяко семейство с автомобил да ползва тази отстъпка. Но винаги когато държавата вземе да се меси в бизнеса се стига до проблеми. От всички антикризисни мерки най-ефикасна ще бъде вдигането на прага за регистрация по ДДС, но тя ще влезе в сила от началото на 2023 година. Тази мярка ще облекчи дребния бизнес и ще засегне около 100 хил. малки фирми, твърди Ганев.

Според него нулевата ставка за хляба ще обърка производителя и потребителя. Няма дефиниция какво е хляб – има опасност и кифлата и баничката да бъдат представяни за хляб. Реално полза ще има за богатите, които и днес могат да си избират хляб от по 5-6 лв. Най-потърпевши ще бъдат най-бедните, прогнозира икономистът.