Георги Ганев: Няма счупване на държавните финанси, има начин да свалим бюджетния дефицит около 3%

Георги Ганев

Георги Ганев

“Отговорността е в първата политическа сила, тя е длъжна да държи всички врати отворени, въпросът е да убеди най-желания ѝ партньор за конструктивен диалог в изпълнителната власт”. Това заяви Георги Ганев от ПП-ДБ пред БНТ.

“Оптимистът в мен очаква да се постигне напредък в сформирането на правителство в този парламент в каквато и да е конфигурация, а реалистът в мен знае, че това е трудна задача. Отпуши се един обективен дневен ред в НС, в изпълнителната власт обаче е по-трудно да се постигне консенсус”, каза още той.

Според него бюджет трябва да се приеме, независимо дали ще се състави кабинет или не. Ако не се приеме, ще се блокират различни обществени системи. Става въпрос за политики. Приемането на бюджета може да стане без някаква задължителна подкрепа от всички партии. Този бъджет за 2022 се оказа напълно изпълним, посочи той. 

Ганев смята, че няма счупване на държавните финанси, има напрягане. Но реалистично е да се приеме един изпълним бюджет. Ще стъпим на сегашния бюджет. Имаме разнообразни виждания как да бъде свален дефицита до 3% и различни идеи с ГЕРБ къде може това да се получи. Не очаквам голям сблъсък, но предстои да видим. Но на първия разговор в посока как да се отиде към  влизане в 3% без да се засягат сериозно социалните системи. Рязането на разходите няма да се отрази на пенсиите и заплатите, коментира икономистът.