Георги Малчев: Има все по-голямо търсене на хора с дигитални компетенции

Георги Малчев

Георги Малчев

„Хубавото на част от платформите и мрежите, които пък много хора хейтят, разбирайте социалните платформи или примерно някой от маркетплейсовете, местата, където хората могат да пазаруват, е че те ни показват силата на големите масиви данни, които на какво стъпват - много сигнали, в контекст на потребители.”, казва Георги Малчев.

Според Георги Малчев: „Имаме български фирми, които са на световно ниво: говорим по отношение на „blockchain” технологии, „LimeChain academy”, са академия, която обучава хора, съответно някой от най-добрите фирми в тази област са в България. Има много добри компании, които правят неща, които видимо са на много добро световно ниво, имаме и два института за работа с големи масиви данни. Така, че всъщност знанията не са чак толкова, да кажем, недостъпни. Въпросът е как се прави тази, да го наречем, инфраструктура, която позволява да се развиват компании, предприемачески бизнеси и умения в тази част. Но тук мисля, че все още може да кажем, че сме длъжници в много от тези области.”
„В администрация има много хора, които много се стараят, много искат да се случат нещата, но има и други хора, които живеят в една такава много ясна кутийка, при която: „Ама то ще има видимост!“, т.е. когато има работещи камери, всички знаят и шофьорите на таксита казват: „Тук не мога да наруша, защото работят камерите.“
Повече за разговора на Георги Найденов с Георги Малчев можете да научите като гледате видеото: