Георги Папакочев: Президентът си изпусна нервите, за "шарлатани" може да се говори на маса

Бързината, с която Радев подписа мандата на Габровски, говори за негласна подкрепа и предварителна договореност

Георги Папакочев

Георги Папакочев

От ДПС не правят никога нищо безвъзмездно, а винаги със сметка как подобен кабинет може да им върши работа

Възможно е при посещението на Антоний да са водени сложни разговори за Русия след Путин, казва пред Faktor.bg журналистът

Интервю на Васил Стефанов

- Г-н Папакочев, някои анализатори нарекоха проектокабинета на проф. Габравоски „тюрлюгювеч“, а други го определиха като единствения възможен начин да се излезе от безкрайни избори. Какви са шансовете подобно правителство да бъде гласувано в НС?

- Ако приемем за истина твърденията на ГЕРБ, че номинациите за министри са направени от проф. Николай Габровски, без никаква партийна намеса, тогава бихме могли  да си представим доста шарен кабинет, в който са включени експерти на основните постове. Той би трябвало да бъде равно отдалечен както от ГЕРБ, така и от партиите, които са номинирали проектоминистрите за други постове през годините. Прави впечатление, че има две предложения за заместник министър-председателки, които са все пак от експертната номенклатура на БСП и НДСВ – Меглена Плугчиева и Миглена Тачева. В този любопитен проектокабинет освен това има 7 жени, което е прецедент в управленската ни политика. Бих казал, че е експеримент от страна на номинирания за премиер проф. Габровски да предложи три дами за свои заместнички. Дано този експеримент да се окаже успешен в сегашната ситуация. Изненадан съм също, че министър на вътрешните работи ще е жена, която не е известна по какво е доктор, но е любопитен факт на фона на проваления предишен вътрешен министър и зле представящия се служебен негов колега. Мога да се подпиша с две ръце за компетентността за Прошко Прошков, както и за Ириней Константинов. Оттук нататък трябва да видим накъде натежава цялата конфигурация. Залогът е много сериозен. Ако бъде провален първият мандат, нещата се насочват стремглаво към нови избори. В същото време Илияна Йотова заяви, че шансът за правителство с първия мандат е много голям. Бързината, с която Румен Радев подписа мандата, за да може да се гласува в НС правителството на Николай Габровски, означава, че явно има някаква предварителна договореност и негласна подкрепа. Тя трябва да се провери дали е в резултат на неизбежност, или е опит за компенсиране на провалите на президента със служебния кабинет и „шарлатанията“ на предишния, както сам се изрази. В крайна сметка прави впечатление, че отношенията между ГЕРБ и президента не са толкова ледено студени. Там вероятно има някаква комуникация, която пролича от изказванията и на Борисов, и на Радев.

Опитва ли се Румен Радев отново да върне диалога с партиите, след като през последните години говореше за „мутри“, „военнолюбци“ и „шарлатани“?

- Държавният глава на България си изпусна нервите, въпреки че е летец, което не е добър знак. Той си позволи да използва епитети, които не правят чест на нито един политик, особено на президент. Подобни сравнения могат да бъдат казвани на маса, но не и публично от държавния глава в такъв вид. Явно обаче на Радев му е накипяло и пердето му е паднало пред очите. Отделен е обаче въпросът – каква толерантност той би проявил към успешен кабинет, предложен от Николай Габровски с мандата на ГЕРБ-СДС? Трябва да хвърляме боб и да извадим вълшебен глобус, за да гадаем как ще се развият нещата оттук нататък. Няколко много важни неща правят впечатление. Едно от тях е многозначителното мълчание на ДПС. Партията вероятно ще си направи сметката как този кабинет би могъл да ѝ върши работа. ДПС никога не прави нищо безвъзмездно и безкористно. В същото време „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ изпадат в едно много трудно положение на политическата шахматна дъска. Ходовете, които могат да изиграят, са доста малко, което не означава, че те няма да бъдат успешни. Христо Иванов в някои свои изказвания заяви, че би подкрепил кабинет на малцинството, ако позициите съвпадат с тези на десницата. Това е една доста гъвкава, дори гумена позиция, но нека да видим. По-малките партии като тази на Стефан Янев ще се пришият към всяко правителство и ще го подкрепят до край. Въпросително е поведението на БСП на Корнелия Нинова, която е фрагментирана. Искрено се надявам, че двете кандидатки за зам.-министърки – Плугчиева и Тачева, не са хора на Нинова. Чух също така упрек към Николай Павлов, който беше шеф на „Булгаргаз“, че ще дърпа нещата към Москва по отношение на енергийните доставки. Той би го направил само ако му бъде разрешено. В крайна сметка има премиер, вицепремиери и парламент, които имат последната дума. За кабинета можем да кажем, че се е родило някакво чудо, което още не знаем дали е експертно, ляво ли е, дясно ли е, зависимо ли е и има ли собствен авторитет, който трябва да си извоюва, ако бъде на власт.

- Появи се полемика за Шенген – една част от политиците ни са възмутени и обидени от поведението на Нидерландия и Австрия, а други са категорични, че не сме си свършили работата. Какво е вашето обяснение, защо не сме в шенгенското пространство?

- Въпросът не е да се свърши някаква работа, а в това, че тя изобщо не е започвала, за най-голямо наше съжаление. Куп неща се изговориха и се направиха още толкова признания, че само две държави не искали да ни пускат. Шенген е почти неработеща структура. Освен това – много неща се премълчават по отношение на нидерландската позиция. Само преди месец по ВВС беше излъчен изключително любопитен репортаж, който беше озаглавен „Улицата на червените фенери в Амстердам“. Авторката на материала показа и дори интервюира жени, които работят на улицата. Те бяха румънки и българка. В същото време нидерландците печелят от този туристически бизнес, но политиците им едва ли ръкопляскат на подобни приходи. Нидерландия е държава, в която се кръстосват всякакви балкански мафиотски структури. За жалост, Западните Балкани се сливат в едно и ние попадаме в общия кюп. Подобна е ситуацията и в Австрия. Но за тези невидими пластове на недоволството в двете държави не се говори. Ако замитаме всичко под килима, нещата съвсем няма да се оправят.

- Румънски политици се заканиха да направят анализ за отделянето на страната им от България. Възможно ли е да се отвори нов фронт на конфликт на Балканите и да станем за пореден път виновник за съседите си?

- В политиката няма емоции, любов или омраза, а прагматизъм, интереси и солидарност, когато става въпрос за Европа. Тя зависи от куп компоненти и трябва да се доказва по всякакъв начин, а не различните политически формации да се клепат пред колегите си в Брюксел. Не трябва да се подценява и дейността на дипломатите в София, които много добре разбират за какво става въпрос, когато има прокремълски изстъпления в центъра на София. Те много добре разчитат надписите срещу руската агресия и виждат кой какво прави. Ген. Запрянов, който е посочен за министър на отбраната, е завършил руска военна академия в Москва. Никой не е идеален. В България всички се знаем, защото сме останали много малко.

- Какъв сигнал даде Русия на страната ни с посещението на митрополит Антоний у нас?

- Патриарх Кирил не представлява цялата руска църква, както и Владимир Путин не е цяла Русия. Т.нар. „църковна дипломация“ е нещо много интересно. Във Ватикана са писани томове книги на тази тема. Там, където политиците не могат да намерят общ език и отношенията са обтегнати до крайност, църковната дипломация е един от каналите, които успяват да направят това, което никой друг не може. Изпращането на дясната ръка на патриарх Кирил в България е пропагандна акция и операция на Кремъл. Ще бъдем много наивни, ако обаче гледаме нещата емоционално и поляризирано. Това посещение нямаше никакво значение, освен че Антоний беше придружаван по протокол от руската посланичка Елеонора Митрофанова. Как и с кого са водени разговори, мисля, че никой не знае. Защо да не допуснем, че са водени някакви сложни разговори за това, какво ще бъде Русия след Путин? Всякакви контакти, извън пропагандната страна на нещата, имат значение. В този смисъл – не съм склонен да правя прибързани заключения. Тепърва ще се разбере.