Гешев сам срещу семейството си или тъжната истина за фалшивия елит

Обществото ни страда от сериозен ценностен проблем личният интерес стои над сигурността, правото и държавата

Авторът

Авторът

Адв. Станислав Станев

Шокът за посегателството не просто върху здравето и живота на един човек е нищо в сравнение с шока от реакциите на тази част от обществото, която има претенцията да е не просто умна и красива, но и морална и интелигентна. Прочетох прилично количество мегабайти не просто със съмнения, а с откровени твърдения как (едва ли не) Иван Гешев сам бил организирал атентата срещу себе си, за да се изкара жертва.

Сам ... срещу семейството си ...

Бомба с три килограма тротилов еквивалент ... Бомба с осколки ... Очевидно става въпрос за устройство, което не цели да сплаши, а да убива ... И не да се твърди, а дори да си помисли, че някой може да рискува по такъв начин не само собствения си живот, но и този на децата си, е симптом на изключително тежък проблем. А когато такъв род твърдения (защото много от „съмненията“ реално са твърдения) се заявяват публично от хора, които имат претенцията да са политически и обществен елит, значи обществото ни има изключително„

сериозен ценностен проблем

И симптомът на този проблем е, че хора с такава ценностна система се възприемат като елит.

Спомням си как преди някоя и друга година същата тази „аристократична“ кохорта изкара месеци наред в кресчендо само защото излязоха съмнения, че няколко от болтовете на джантата на колата, в която се возеше тогавашният им любимец - шеф на ВКС (когото после предадоха или продадоха) били разхлабени. Тогава това беше посочено като атентат срещу държавността. 
Същите тези хора мълчаха, когато изтекоха снимки, показващи, че прокурор по знаково дело е бил разследван; мълчаха и когато друг прокурор намери на бюрото си намек под формата на куршуми. Днес част от тях мълчат ... мълчат, защото несъстоятелността на тезите им лъсна. А друга част, по-... хубнвейбинската се съмнява. Съмнява се, че главният прокурор би рискувал живота на децата си и своя, за да се изкара жертва.
Всъщност ... съмненията на тези хора не биха били толкова тежък симптом за ценностно  загниване, ако всички институции, всички партии и обществени структури бяха реагирали на този атентат, който не е просто срещу Гешев, а

срещу държавата

Но много от тях днес мълчат. Мълчат, защото личният им интерес стои над сигурността и правото ...

А само преди два дни Иван Гешев не просто посети Украйна, а бе единствен от българските институции, който имаше дръзновението да заяви очевидното и да покаже достойнство - заставайки на страната на жертвите, искащ възмездие за престъпниците от Кремъл.