Гласуването на комисии в НС стартира със скандал, депутатите решиха да продължат споровете утре

Народните представители не можаха да се разберат за парламентарните комисии. Днес те трябваше да изберат ръководствата, но в 15:00 часа Росен Желязков удари звънеца след гласуване заседанието да бъде закрито. Депутатите решиха, че в утрешния ден ще се съберат в 9:00 часа, за да довършат споровете.

23-ма народни представители ще влязат в постоянната Комисия по бюджет и финанси. От тях шестима са от групата на ГЕРБ-СДС, 5 са от "Продължаваме промяната", 4 от ДПС, 3 от "Възраждане", двама от БСП, двама от ДБ и един от "Български възход". Теменужка Петкова беше предложена за председател на комисията. 

"На нас ни трябват комисии, за да почне парламентът да работи. И точно за това се събрахме днес. Така че правя обратно предложение - до приключване на тази точка от дневния ред", заяви Андрей Гюров от ПП. "Безпрецедентно е, че в рамките на по-малко от 24 часа постигнахме някакъв, макар и крехък консенсус за разпределението по комисии. В предходни парламенти това е отнемало и месец. Все още председателският съвет не се е събирал, за да коментира в кои предложения има припокриване на постове. Предлагам да бъдем по-мъдри. В следващите комисии освен социална има известено припокриване. Предлагам да гласуваме и социалната комисия, за да може да се съберем на председателски съвет и всеки да изпълни ангажиментите си към групата си. Припомням, че до снощи всеки председател на ПГ трябваше да представи предложенията си. Някои председатели все още не са го направили. Моля да съобразите и това. Или гласуваме на инат, или търсим някакъв консенсус. Аз предлагам отново в консенсус да се разберем за председателските места. Това според мен е най-разумно. В противен случай ще подкрепя предложението на колегата от "Български възход", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. 

Асен Василев ѝ отговори, че това, което предлага, може да се случва за всяка една комисия. "Преди час взехме решението. Ако за някоя комисия има припокриване, нека си пуснем почивка и да се разберем. Затова са ни избрали хората тук, а не да си ходим вкъщи в три часа", заяви съпредседателят на ПП.