Главчев влезе при президента, обявява състава на служебния кабинет

Калин Стоянов, Вътев, Гвоздейков и Цоков остават министри

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Избраният за служебен премиер от държавния глава Румен Радев – Димитър Главчев влезе сам в президентската институция, предаде репортер на БГНЕС.

За консултации на "Дондуков" 2 пристигнаха преговорният екип на ГЕРБ от преговорите с ПП-ДБ - Теменука Петкова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Рая Назарян.

Делегацията на ПП-ДБ е представлявана от Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов.

От ДПС пристигнаха Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов.

Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" също влязоха в президентството.

Пристигнаха и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, Петър Петров и Цончо Ганев.

Единствено от БСП не присъстват, председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски направи изявление пред сградата на президентството обаче.

Той заяви, че БСП няма да участва в консултациите при президента. Свиленски подчерта, че президентът Румен Радев е назначил "възможно най-партийно оцветения кандидат за министър-председател".

Основната задача на служебното правителство е да гарантира честни избори, но това не означава, че ще спре да работи в другите посоки. Европейският път на България ще бъде следван. Това заяви кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев, връчвайки състава на служебното правителство на президента Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

За служебен вицепремиер и министър на финансите предлагам Людмила Петкова, каза Главчев.

За служебен министър на вътрешните работи предлагам Калин Стоянов. Полицейският синдикат застава твърдо зад него. Те заявиха, че ще бъдат демотивирани за изборите, ако Калин Стоянов не остане министър, уточни Главчев

Виолета Коритарова става регионален министър. Ивайло Иванов става социален министър, настоящ директор на НОИ. Генерал Атанас Запрянов става военен министър. Ивайло Върбанов Ценов става външен министър, той е с много добри връзки с австрийското правителство. Ръководил съм се от това, че Виена единствена е против сухоземния Шенген.

Служебен министър на образованието остава проф. Галин Цоков. Галя Кондева става здравен министър, сега е изпълнителен директор на болницата за хематологични заболявания. За министър на културата – Найден Тодоров, много добре познат.

Петър Димитров става служебен министър на околната среда и водите, сега е заместник-министър. Земеделски министър остава Кирил Вътев. Георги Гвоздейков също остава министър на транспорта.

Петко Николов става служебен министър на икономиката и индустрията. Росен Карадимов става министър на иновациите, който идва от редиците на БСП.

Владимир Малинов става министър на енергетиката, в момента е ръководител на „Булгартрансгаз“.

Електронното управление Валентин Мундров, сега заместник-министър. Туризмът отива при Евтим Милошев – доказан експерт и мениджър, който лично познавам от много години, справял се е навсякъде добре, заяви Главчев.

Министър на спорта става Георги Глушков – първият българин играл в НБА, заяви Главчев. /БГНЕС