Глен Грант: Да не забравяме, че хибридните операции на Кремъл откриха пътя към истинската война в Украйна

Глен Грант

Глен Грант

Русия достигна максимума на своята ударна мощ, а пикът на ефективността ѝ премина. До края на 2022 Украйна може да си върне загубените територии. Това твърди бившият американски генерал Бен Ходжис.

Според него Русия не разполага с други средства за ескалация на конфликта, освен ядреното оръжие, на това е "изключително малко вероятно". Войната на Русия ще се води и ще бъде решена с конвенционално оръжие. Затова Киев се нуждае от повече модерни оръжия и военно обучение и сега е моментът да се сложи край на "помощта на час по лъжичка". Заедно с други американски военни, политици и анализатори от американската администрация той настоява на Украйна да бъдат предоставени още по-интелигентни оръжия - като ракетите ATACMS (Army Tactical Missile System) с обсег на действие до 300 километра. Така ще бъде повишена ударната мощ на украинската армия, а руската военна инфраструктура ще бъде достатъчно отслабена, и Украйна ще може да започне своята голяма контраофанзива, убеден е ген. Ходжис.

Мнението на генерала споделя британският експерт по сигурност и отбрана Глен Грант. На страницата си във Фейсбук той публикува пост, в който освен че приема тезите на ген. Ходжис, изтъква още няколко факта, които трябва да се имат предвид, когато се анализира конфликта в Украйна, за да бъдат избегнати нежелани предизвикателства.

Вижте целия пост на Глен Грант: 

Съгласен съм (с ген. Бен Ходжис – бел. ред.). Трябва обаче да се мисли и за хибридната война (която Русия води – бел.ред.). Ясно е, че мнозина смятат, че член 5 (от Договора на НАТО – бел.ред.) е приложим само в случай на масова атака с танкове или ядрен удар. Това е опасно, защото Путин може да ги използва, но той е и в състояние да разшири  хибридна война по такъв начин, че тя да нарастват по интензитет без да има релевантен отговор от страна на демократичните нациите. Нека да видим – в  Обединеното кралство беше използвана  радиоактивна отрова, в България и Чехия имаше  експлозии на боеприпаси, в Украйна влязоха малки зелени човечета, в Германия са купени редица политици, в Черна гора бе направен опит за завземане на държава преди присъединяването към НАТО, сега в Албания се атака отбранителната индустрия и двама войници са пострадали и са в болница . Всичко можеше да бъде много по-лошо, но всички тези акции на Кремъл бяха до голяма степен игнорирани - последствието е, че хибридните атаки останаха без отговор и това откри път към една истинска война. Трябва да сме много по-бдителни за следващия кръг от предизвикателства.

Превод: Faktor.bg