Гръцка националистическа партия пред забрана за участие в евроизборите

Партията "Спартанци" има 11 депутати

Гръцка националистическа партия е заплашена от забрана да участва в евроизборите. Очаква се решение на Върховния съд, предаде БНР.

Централата на управляващата партия "Нова Демокрация" изпрати официално искане до Върховния съд да се наложи забрана националистическата партия "Спартанци" за участие в евроизборите.

Националистите имат 11 депутати в парламента, но се разследват за евентуално участие в измама на избирателите. Неизвестната преди парламентарния вот партия "Спартанци" успя да влезе в парламента с явната подкрепа на бившия заместник-председател на забранената партия "Златна зора" Илия Касидиарис, който излежава присъда за участие в престъпна група.

Самият Касидиарис нямаше право да участва в парламентарния вот и подкрепи публично от затвора "Спартанци".Това беше достатъчно бившите симпатизанти на "Златна зора" да гласуват за новата националистическа формация, като успяха да ѝ осигурят представителство в парламента.

Депутатите на "Спартанци" реално се ръководят от влиятелния Касидиарис от затвора като по този начин е нарушено законодателството, призна лидерът на партията Василис Стигас.

Управляващите консерватори от "Нова Демокрация" настояват Върховният съд да забрани участие в евровота на "Спартанци" докато съдът не се произнеса по казуса.