Гроси: Спешно трябва да се създаде зона за ядрена сигурност около Запорожката АЕЦ

Консултациите с двете страни са засилени

Ситуацията в Запорожската АЕЦ показва, че е необходимо там да се създаде зона за защита на ядрената сигурност и консултациите с двете страни са засилени, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

"Ситуацията в Запорожката АЕЦ показва спешна необходимост от създаване на зона за защита на ядрената безопасност на площадката. Засилих консултациите си с двете страни и разчитам на вашата постоянна активна подкрепа за постигането на тази важна мярка без по-нататъшно забавяне." - посочи Гроси в свое обръщение при откриването на сесията на Съвета на управителите на МААЕ. Агенцията публикува текста на изявлението му на официалния си портал.

Запорожката АЕЦ е разположена на левия бряг на река Днепър близо до град Енергодар. Тя е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по броя на блоковете си и инсталираната мощност - тя е с шест блока от по 1 гигават всеки. От март е под контрола на руските военни. От руското външно министерство се съгласиха, че този ход е оправдан, за да се избегне изтичане на ядрени и радиоактивни материали. /БГНЕС