Протести в Ереван, блокираха сградата на руското посолство: Путин, кога ще пукнеш? (видео)

"Русия е враг и окупатор"

Снимка: скрийншот

Снимка: скрийншот

Стотици хора излязоха на протест в арменската столица Ереван, подтикнати от събитията в оспорвания район Нагорни Карабах, където по-рано през деня Азербайджан започна военна операция след месеци на напрежение. Изпратените в региона руски сили, които трябваше да изпълняват миротворческа мисия и да осигурят на местното арменско население възможност да преминава през Лачинския коридор, не изпълниха ангажимента си.      

Премиерът Никол Пашинян заяви, чe Армения не планира да участва във военни действия в Карабахския район. Протестиращите недоволстват срещу реакцията му, която определят като безволева, съобщи изданието Гордон.

Демонстрантите в Ереван направиха опит да щурмуват сградата на арменското правителство, стигна се до сблъсъци с полицията, предаде Би Би Си. 

Недоволстващи граждани блокираха сградата на руското посолство, където се намират служителите и техните семейства. 
Участниците в протеста скандираха лозунги срещу Русия, руския президент Владимир Путин и външния му министър Сергей Лавров. Те осъдиха войната на Русия срещу Украйна. 

"Путин – х...йло", „Путин е страхливец“, „Позор“, "Русия е враг и окупатор", „Путин, кога ще пукнеш?“ - това са част от посланията на протестиращите.

Преди дни Пашинян заяви, че на Москва не може да се разчита. В арменското общество обаче има  недоволство заради споразумението за Нагорни Карабах, което той беше принуден да подпише през 2020 г. под натиска на Русия. Тогава Армения води обречена 44-дневна война срещу подкрепяните от Турция сили на Азербайджан, които имаха явно военно превъзходство.

Съобщава се, че има пострадали при сблъсъците между демонстрантите и силите на реда. На повечето е оказана медицинска помощ на място, но няколко души са хоспитализирани. Сред ранените има както протестиращи, така и полицаи.

Посочва се, че полицията е употребила светлинно-шумови гранати.

Превод Faktor.bg