"Гугъл" изолира "Хуауей" от обновяването на Android

Това не важи за собствениците на уреди на "Хуауей" или тези, които ще си купят такива, произведени преди забраната

В изпълнение на санкциите, наложени от президента Доналд Тръмп на "Хуауей", американската компания "Гугъл" забрани достъпа на китайския гигант до обновяването на операционната система "Андроид" (Android).

Това не важи за собствениците на уреди на "Хуауей" или тези, които ще си купят такива, произведени преди забраната. За тях ще продължи да действа и услугата Google Play Protect, която ги предпазва от установени недостатъци и пробиви в сигурността.

От Huawei уточняват, че устройствата, които вече са продадени или в момента са в продажба в България, няма да бъдат засегнати. Техните притежатели ще продължат да използват и получават ъпдейти за операционната система на своите смартфони и за всички приложения, ще имат достъп и да приложенията на Google като YouTube, Google Play и Gmail.

Групата "Алфабет" (Alphabet), към която принадлежи "Гугъл", изпълнява по този начин изискването да се прекрати - освен при поискано и дадено изрично съгласие от администрацията на САЩ (а това отнема доста време и е сложно) - предаването на уреди, програми и технически услуги на "Хуауей" и свързани с нея около 70 компании. Изключение е възможно единствено за софтуер с отворен код Android Open Source Project (AOSP), който по принцип е общодостъпен.

От "Хуауей" са заявявали, че очакват подобен ход, от години подготвят резервен вариант, включително разработване на собствена операционна система, и част от разработките вече се използват на китайския пазар.

В петък министерството на външната търговия на САЩ заяви, че обсъжда облекчаване на забраните срещу "Хуауей", "за да избегнем прекъсване на работата на съществуващи мрежи и оборудване".

Последиците ще са минимални за китайския пазар, където и без това повечето приложения на "Гугъл" са забранени и има алтернативи, предлагани от местни конкуренти като Tencent и Baidu, припомня "Ройтерс". Но ще има последици за дейността на "Хуауей" в Европейския съюз, тъй като на този втори по големина пазар за компанията продуктите се лицензират от европейското поделение на "Гугъл".

"Наличието на тези приложения е изключително важно за производителите на смартфони в райони като Европа", коментира Джеф Блабър, вицепрезидент на компанията за пазарни анализи CCS Insight.

Тепърва се прави оценка на щетите от американските санкции за веригите за доставки на "Хуауей", а специалисти по производството на микропроцесори поставят под въпрос способността на китайците да продължат да произвеждат своите чипове без помощ от САЩ. Според публикация на "Блумбърг" от късните часове на неделя доставчици като Intel, Qualcomm, Xilinx и Broadcom са уведомили служителите си, че спират до второ нареждане доставките за "Хуауей".

Източници на "Ройтерс" казват, че и в "Гугъл" обсъждат подробностите за това какво ще бъде засегнато при тях. Адвокати на "Хуауей" проверяват попадането на компанията в черен списък и възможността по съдебен ред да защитят интересите ѝ.