Гурме: заешки пастет с конфитюр от червен лук

Едно меню, с което може да изненадате любителите на вкусна храна

Необходими продукти за пастета:

Две предни заешки бутчета
½ л. зехтин за готвене и патешка мас в равни количества
кората на 1 лимон
кората на 1 портокал
бяло синапено семе
1-2 листенца дафинов лист
сол – на вкус

Необходими продукти за конфитюра:

5-6 глави червен лук
1-2 с.л. мед
розов пипер
сол – на вкус

Начин на приготвяне: 

Добре измитите заешки бутчета поставяте в тенджера и заливате със зехтина и патешката мазнина, така че да бъдат изцяло потопени в тях. Към тях добавяте синапеното семе, дафиновия лист и настърганите на едро кора от лимон и портокал. Оставяте ги да се готвят на много слаб огън за около 3 часа, като не позволявате на мазнината да заври.
Когато месото започне да пада от костите, го изваждате в подходящ съд и обезкостете. Сложете го в блендер и пасирайте докато получите едро смлян пастет. 

Докато се готви заешкото, пригответе сладкото от червен лук. След като сте го обелили и нарязали на полумесеци, го поставете в по-дълбок тиган, залейте го с олио или зехтин, прибавете сол на вкус и започнете да пържете лука, като добавяте по мъничко вода, за да остане сочен. Гответе лука докато напълно омекне. След това към него добавете меда и розовия пипер, и го оставете за още няколко минути докато се карамелизира.

Сервирайте пастета и конфитюра от червен лук с препечен хляб, сухари или овкусени с чесън и зехтин препечени филийки. Чаша хубаво червено вино е отлично допълнение към това меню.