Хърватия: Усилията на Сърбия да дестабилизира Косово са неприемливи

Германия ще изпрати 150 допълнителни войници в Косово

Гордан Радман, снимка: ЕРА/БГНЕС

Гордан Радман, снимка: ЕРА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Хърватия Гордан Радман, след срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО, призова Косово и Сърбия да се върнат към диалога с посредничеството на Европейския съюз, като единствената платформа, на която те могат да нормализират отношенията си.

Освен това хърватският главен дипломат поиска от Сърбия да спре всеки опит за дестабилизиране на Косово.

„Тези усилия са неприемливи“, каза Радман.

От друга страна министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок в кратко изявление за медиите след срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО обяви, че Германия ще изпрати около 150 допълнителни войници в Косово през следващите седмици.

Тя подчерта, че ангажиментите на НАТО и Европейския съюз в Западните Балкани вървят ръка за ръка. „Мисията EUFOR гарантира сигурността в Босна и Херцеговина, а KFOR в Косово. Германия ще предостави до 150 допълнителни войници в КФОР.“ - заяви Бербок.

В навечерието на срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел поиска от Косово и Сърбия да проявят повече воля за изпълнение на споразуменията, произтичащи от диалога, за да продължат пътя си към членство в общността. Дипломатът подчерта значението на сътрудничеството между ЕС и НАТО в Косово, а именно мисията EULEX и KFOR.

„ЕС и НАТО се сблъскаха с трудни моменти няколко пъти и ние ще продължим да поддържаме сигурността в тази част на Косово и на границата със Сърбия, EULEX играе важна роля в това и едно нещо, което го прави от години и ще продължим да го правим." - посочи той./БГНЕС