Христо Иванов: Да не прекаляваме с прилагателното „евроатлантически“, конституционната реформа е приоритет

Той призна подкрепата на ГЕРБ

Христо Иванов

Христо Иванов

Не бива да прекаляваме с прилагателното евроатлантически, заяви пред бТВ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.  

„Не че не е важно, но не е извинение да не се борим за върховенство на закона“,  посочи той, като добави, че „всякакви прилагателни, които се използват сега, са на вятъра“ докато не бъде осъществена конституционната реформа.

Той призна трудностите във функционирането на управленското мнозинство, но увери, че ДБ осъзнава  тежката отговорност, която е поела.  

Според него е важен крайният резултат - какви хора ще бъдат избрани в обновения ВСС и в антикорупционната комисия, и кой ще бъде новият главен прокурор.

В предаването се включи по телефона и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който напомни подкрепата на ПГ на партията за промените в конституцията.

Христо Иванов призна тази подкрепа и адмирира работата на конституционната комисия под ръководството на Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Борисов напомни също, че преди няколко дни е имало разговор между него, Христо Иванов и Асен Василев, при който са се споразумели, че няма да се правят назначения без съгласуване между тримата.

Назначаването на нов директор на „Пирогов“ обаче не е съгласувано.

Борисов изтъкна, че ГЕРБ няма партиен интерес да  защитава уволнения Валентин Димитров, тъй като заради него е отстранен подкрепяният от тази партия проф. Асен Балтов, но става дума за принципно несъгласие с подхода, който е приложен при кадровата смяна. По думите му, това е брутален акт към лекарите и към всички останали.

Христо Иванов призна, че механизмът за съгласуване на назначенията не работи, но изрази оптимизъм, че ще проработи в бъдеще.