Христо Иванов: Готов съм да поема политическа отговорност, ако кабинетът „Денков“ се провали

Целта на това правителство е да върне нормалността на парламентарната република

Христо Иванов

Христо Иванов

Днес ни предстои да излъчим изпълнителна власт. С него няма да бъде решена политическата криза, но ще може да върнем нормалното функциониране на парламентарната република. Това каза минути преди да бъде гласуван кабинета на акад. Денков и Мария Габриел съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

Решението ни да гласуваме кабинета е трудно. Конструкцията на управлението се отклонява от нормалната демократична практика. Това е знак, че сме далеч от това да решим политическата криза. Кризата е криза на самия обществен договор, заради сбъркания преход на България, който не е завършил. Затова той се изроди и доведе до обществени конвулсии, до тежко обществено разделение. Премина в невъзможността да се намери устойчиво политическо управление. Изборите спряха да произвеждат доверие. НС се превърна в бойно поле, а срещата с опонента – вече се нарича предателство. И това се случва в изключително сложна геополитическа ситуация, коментира Христов.

Днес никой не идва на власт – нито нашите, нито вашите. Ние не правим коалиция по същество, защото имаме много разделителни линии. Ние в НС не можем да си позволим за изчистване, за замитане под килима, за амнистиране. Това, което трябва да направим, е да нормализираме правосъдието в България и функционирането на нормалната парламентарна република. И да, ще го правим с опонентите си, с които сме водили тежки битки. Ще търсим с всички конституционни допирни точки – и с БСП, и с Възраждане, обърна се към депутатите политикът.

Кабинетът, който обсуждаме днес, е в някакъв смисъл служебен кабинет, избран от парламента. Той ще се нуждае от нашата подкрепа. Но той ще има политическа ограниченост. Затова днес аз мога да кажа – днес спокойно ще гласувам за този кабинет – който ще работи за рестарт на парламентарната република. Това няма да бъде лесно за реализация, лидерите правим огромни компромиси и съм готов да поема своя политическата отговорност при провал на това правителство, изтъкна Христо Христов.