"И един ден, когато стана писател" - спомен за актьора Филип Трифонов

Филип Трифонов, снимка: БГНЕС

Филип Трифонов, снимка: БГНЕС

Книгата "И един ден, когато стана писател", която обичаният актьор Филип Трифонов не успя да допише, вече е факт. Правят го синът му Мартин и неговият приятел - режисьорът Николай Гундеров. 

Премиерата на книгата ще се състои тази вечер от 18 часа в "Галерия 88 Камен Попов". 

Всичко в книгата са материали на баща ми плюс една по-малка част, която е със спомени на негови колеги, сподели Мартин Трифонов в интервю за БНР. 

"Става един лек дублаж - в неговите части той описва определени случки. След това от спомените се появяват същите от друга гледна точка. Мисля, че по този начин доста добре се допълва образът му", каза той в предаването "Хоризонт до обед". 

И най-близките хора не познават докрай един човек, подчерта синът на обичания актьор. 

"За мен беше изключително удоволствие да седна и по-сериозно четейки, да го опознавам допълнително. Невидим - трудно ми е да определя кое точно е невидимото". 

По думите му заглавието на книгата се е появило в процеса на сглобяването й.

"Някак много естествено се намести. Оправдава характера на книгата. Той пишеше от най-ранна детска възраст. Вътре има от юношеския му дневник. А самото заглавие е един предговор към тетрадка, която той получава като дете, преди още да може да пише. Човекът, който му е подарил тетрадката, му е помогнал да си напише предговора "И един ден, когато стана писател". Това е отключило този писателски поглед върху живота". 

Радвам се, че ни остави тези архиви, за да го преоткриваме, каза Трифонов, който призна, че някои неща баща му не е успял да запази. Но архивът му е бил един цял гардероб, добави той.

"Успявам да бера плодовете на любовта към баща ми. /.../ Той не обичаше да говори много лични неща. И в книгата не оставя такива следи. Хората могат да си вадят изводи какъв баща е бил по това каква е била представата му за правене на кино. Той държеше режисьорът да позволява на актьорите да са съавтори. По същия начин беше и като баща - искаше той да бъде в най-добрата степен режисьор, който позволява на децата му да са съавтори в живота си", сподели още Мартин Трифонов за баща си.