17% от глобалната търговия със зърно е в ръцете на Русия, 10% - на Украйна

Русия поставя условие за резервни части за земеделието, една от техните банки отново да бъде включена в системата Суифт и др

„Храната е по-евтина, защото е лято. Зърното е базовият сектор. Когато говорим за зърно, това е и хляб, това е и фураж, а фуражът е и мляко, и месо. Следим себестойността на продукцията и започваме от базовата продукция”, заяви пред Нова нюз доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

„Трябва да има социална политика, но не трябва да бъде за сметка на земеделския производител”, каза доц. д-р Огнян Боюклиев. Той даде пример с пресните хлябове в супермаркетите, които са от заготовки. Занаятчийският хляб е скъп, защото се пече на газ, ток или на дърва, той си е български, качествен. Тези неща са скъпи и себестойността расте”, каза Боюклиев.


По неговите думи не може едно мляко да струва 50-60 ст., а цената на млечните продукти да продължава да е на цена 3 лв. Аграрната политика на страната ни е част от европейската аграрна политика, уточни Боюклиев.

Според икономиста Агоп Каспарян, който също бе в студиото, идеята е, че все по-плавно трябва да се понижава инфлацията в рамките на 6-7. Според него има извиване на ръце от синдикатите. „Те могат да извъртят така нещата, че да обосноват икономически своите искания. Съвсем друга е ситуацията в МВР – раздут щат, ниска ефективност и виждаме увеличение на престъпността. По пътищата се вижда какъв е проблемът”, каза Каспарян.

За спирането на Зърнената сделка икономистът поясни причината за спиране на зърнената сделка – искането на Русия да вкарва резервни части за земеделието и др., една от техните банки отново да бъде включена в системата Суифт и др. Зърното ще бъде дефицитна стока и ще й се повиши цената. Милиони и милиарди хора могат да останат гладни, заради това, допълни Каспарян.

По думите на Боюклиев – това е война, Русия използва ситуацията и спекулира.

„17% от глобалната търговия със зърно е в ръцете на Русия, на Украйна принадлежат 10%. Това е международен пазар”, каза той.