Четири политики за намаляване на инфлацията – за сега правителството получава двойка, тройка и двойка

Лесен начин няма, но могат да са отличници

Авторът

Авторът

Симеон Дянков

Напоследък често ме питат как може да се намали инфлацията в България, която е вече сигурно над 15 процента на годишна основа. Лесен начин няма, защото сме в състояние на валутен борд и нито паричната политика, нито политики за засилване на лева спрямо еврото зависят от правителството или БНБ.

Има обаче някои начини поне да се намали инфлацията за идната година. Иначе с три поредни години висока инфлация работещите бедни в България ще се увеличат значително. Също така и групата на социално слабите. 

1. Правителството да намали бюрокрацията и да ускори издаването на разрешения за строеж и включване към мрежата на водни, слънчеви и вятърни енергийни проекти. Само така ще се намали натиска от увеличаващите се цени на електроенергията.

2. Да се окаже значителна и всякаква помощ на Украйна. Войната там подклажда и без това високата инфлация в храните, в енергията и в ред други сектори които зависят от внос на суровини или междинни продукти. Нейното приключване ще помогне за успокояване на цените в Европа. 

3. Да се засили конурентността на нашите стоки в пазари търгуващи с долари. От това ще се засили лева спрямо долара, а от там ще се намали “вносната” инфлация. Пример за такава икономическа политика е износ на енергия към Турция или други страни извън еврозоната. 

4. Да се подпомогнат украинските бежанци с намиране на временна работа. Дори малка част от тях да останат в България, този приток на нова работна сила ще увеличи конкурентоспособността на българската икономика. (Да се надяваме, че в скоро време войната ще свърши и повечето украински семейства ще могат да се върнат по домовете си).

По тези четири политики правителството на този етап получава двойка, двойка, тройка и двойка. Да станем отличници.