Горанов: Високият кредитен рейтинг на страната е заради стабилното правителство и очакването да се присъединим към Еврозоната

Владислав Горанов

Владислав Горанов

Асен Василев и Кирил Петков обявиха, че благодарение на тяхното управление Стандарт енд Пуърс са вдигнали кредитния рейтинг на България, независимо, че бяха взети огромни външни кредити.

Според бившият финансов министър Владислав Горанов, оценката като цяло за страната е положителна, но  Василев и Петков прибързват,  боравейки с фактите.
Напротив, в края на ноември 2019 година същата агенция постави същия висок рейтинг на България. Добрата новина е, че отново постигаме този рейтинг, и това е поради две причини -  има правителство и това не е заслуга само на Асен Василев, защото се знае колко компромиси направи ГЕРБ. Другият фактор е очакването на България да се присъедини към Еврозоната. Заради това е повишена перспективата на кредитния ни рейтинг, коментира Горанов.

Другото интересно нещо е свързано с нечувания до сега излишък през ноември в бюджета. И друг път е имало по-висок излишък. Ако се направи справка ще се види, че такава е била ситуацията през 2009, 2010, 2014, 2016,  2018 и 2019 година. Това сочи статистиката. Случващото се сега с приходната част на бюджета е добра новина, но този излишък е свързан с авансовите вноски по корпоративния данък, които постъпват през този месец, уточни финансистът.