Димитър Дъбов: Драматизира се с решението на КС, шефът на КЕВР не може да спре задълбочаването на енергийната криза

Всички в БСП спазваме правилото да не клатим лодката, докато партията управлява

Димитър Дъбов, снимка: БГНЕС

Димитър Дъбов, снимка: БГНЕС

„Всички членове на БСП, дори тези, които не сме съгласни с действията на ръководството, т.нар. „опозиция“, спазваме едно правило – когато партията участва в управлението, да не се клати лодката“. Това заяви пред Faktor.bg бившият депутат от „столетницата“ Димитър Дъбов.

„На която и от трите партии да беше връчил мандата Румен Радев, ефектът щеше да бъде един и същ. Въпросът е, че ако бъде излъчено правителство с мандата на БСП, нашата партия ще бъде малцинство и от петимата ни министри, примерно, нищо няма да зависи. В същото време отговорността, която се поема, е много голяма. Това, което ни очаква през есента и през зимата, ще се стовари гръмотевично на тези, които ще управляват през този период. Поради тази причина и на президента не му се иска да прави много служебен кабинет. Т.нар. опозиция в лицето на ДПС и ГЕРБ също не прави сериозни заявки за излъчване на правителство, тъй като горещият картоф предстои да бъде премятан през няколко ръце. Ако въобще се направи кабинет сега, ще бъде заради страх от резултатите на едни предсрочни избори. За мен е малко странна ситуацията, имайки предвид метаморфозата на ИТН. В партията има странни момчета, които не са професионални политици. Или успяха да ги огънат, или пък ги „заинтересоваха“ достатъчно, за да започнат да пеят отново в хора. Нереализирането на мандата едва ли може да бъде повод за оставката на Корнелия Нинова, тъй като има достатъчно други причини за това. БСП също търпи щети, че е в коалиция с „Демократична България“. В левицата постепенно се увеличават активистите, чието минало е свързано с ДБ и това дразни останалата част от партията. Ние като по-голяма формация търпим и по-големи щети. И трите партии, с които другаруваме, са далеч от нашите политически виждания“, каза още Дъбов.

„Страната ни е стигнала до енергийна криза и без решението на Конституционния съд за председателя на КЕВР и тя ще продължи да се задълбочава, дори и да има председател начело на комисията. Ние нямаме трайно решение за доставки на газ. Решението на КС е само едно допълнително усложнение, което излишно се драматизира. КЕВР може и да няма председател, но има един куп членове, които могат да взимат решения. Всичко останало е театър – че нямало кой да подпише заплатите. Един от останалите членове ще бъде изпълняващ длъжността председател до нов избор. Това е само поредното доказателство, че сегашното правителство и премиерът правят в страната каквото си искат, а не каквото трябва“, категоричен е Димитър Дъбов.