Фон дер Лайен предупреждава за нарастване на геоикономическата нестабилност

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди днес, че геоикономическата нестабилност се е превърнала в "новото нормално явление" в международните отношения и че това напрежение ще продължи да нараства, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"2024-а ще бъде решаваща година. Експертите очакват по-нататъшно нарастване на икономическото напрежение - от Червено море до Тайванския проток", каза Фон дер Лайен на конференция в Хамбург за климата. "Това означава и по-чести прекъсвания на веригите за доставки и по-голяма нестабилност на енергийните пазари. Международната конкуренция се засилва. Това е новото нормално състояние и ние трябва да живеем с него", добави той.

Зачестяващите екстремни метеорологични явления означават, че европейците трябва да "обединят усилията си както никога досега", особено при постепенното отказване от изкопаемите горива и декарбонизацията на икономиките си.

Урсула фон дер Лайен защити Зеления пакт на ЕС, който предоставя "ясна визия за превръщането на Европа в първия климатично неутрален континент в историята". Тя добави, че Зеленият пакт осигурява "необходимата сигурност при планирането, която инвеститорите от цял свят търсят", за да развиват възобновяеми енергийни източници.

Този документ е екологичната пътна карта на Европейската комисия, която обхваща преобразуването на голям брой сектори, за да се гарантира, че ЕС ще постигне неутралност по отношение на климата до 2050 г. В рамките на този план за климата, много от чиито текстове все още се договарят, селскостопанският раздел, който планира да затегне екологичните разпоредби, предизвиква недоволството на фермерите, отбелязва АФП.