Министър Вътев покани земеделците на среща, поиска Украйна временно да задържи своите стоки

Кирил Вътев

Кирил Вътев

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев покани на среща представителите на Инициативния комитет за провеждането на общонационалния земеделски протест. 

Той се обърна с емоционален апел към протестиращите да седнат на масата, за да разговарят и да преодолеят ситуацията, пише "Фокус".

"Познаваме се от много години. Заедно сме отстоявали интересите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям", пише в поканата.

Вътев отчита тежката обстановка и всички предизвикателства, пред които са изправени както земеделците, така и управляващите. 

"Да, никога не сме били в толкова сложна ситуация, като днешната – последствия от Ковид пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна несигурност, крехка вътрешно-политическа обстановка.

След три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит, се постигна много. Реанимирани са много процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит.

България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и Еврозоната – там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници.

Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре. Единственото, което искаме е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители", се казва още в апела.

По думите му премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел полагат всички усилия, за да бъдат преодолени всякакви негативни последици за българското земеделие. Той е категоричен, че кабинетът работи за това да отстоява националния интерес. 

"Кабинетът на акад. Николай Денков и г-жа Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния ни интерес. Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители. Още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега", пише в съобщението.

Министърът настоява от Украйна да задържи износа на свои стоки към България, докато не се постигне яснота относно това как ще бъдат проверявани стоките и на какъв принцип ще бъдат допускани в страната. Вътев настоява в предстоящите обсъждания да се включат и представителите на Браншовите организации в сектора.

"Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими. Уточняването на детайли по гореизложеното не може да бъде извършено правилно без участието на Браншовите организации от аграрния сектор. За детайлното изработване на българската позиция в защита на икономическите интереси на българските земеделски производители, както винаги досега каня избрани от Вас представители по всяко време на среща в МЗХ", пише той.