Цялото оборудване на АЕЦ "Белене" е годно за експлоатация, обяви енергийният министър


Цялото оборудване в АЕЦ „Белене“ е в добро състояние и е годно за експлоатация, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира площадката в предвидената за втора атомна електроцентрала у нас.

"Направихме проверка на консервацията на оборудването, което се намира на площадката на „Белене“ и на поддръжката на самата площадка. Всички работи се изпълняват по план, съгласно предписанията на производителите. Де факто цялото оборудване е в състояние, годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти", допълни министърът, цитиран от БТА.

По думите му предстои да се направи пълно техническо предпроектно проучване, което да отговори на всички наболели въпроси - какво може да се построи, как може да се построи, с какво оборудване, колко ще струва, може ли да се използва съществуващото оборудване и да се интегрира в нова система. "Когато съберем цялата информация, ще бъдем готови да я представим в парламента за вземане на финално решение", каза Христов.

По думите му в момента в АЕЦ „Белене“ има оборудване за над 1 млрд. лева, което стои неизползваемо. "Поддръжката му в такова перфектно състояние струва милиони и мисля, че е крайно време България да вземе решение как да продължи с този актив, който е значителен и като вложени средства, и е стратегически важен за страната", заяви министърът.

Росен Христов каза още, че ще бъде направен пълен анализ какво може да се изгради със съществуващото оборудване и дали ще има някаква зависимост от руските компании в бъдеще, така че да бъде направена оценка на всички рискове, включително и геополитически.

"Преговаряме с френската компания „Фраматом“ да направят пълно проучване, което да ни даде отговор какво може да се построи на площадката с това оборудване или каква е алтернативата, да бъде направен анализ на всички технически и икономически рискове, и да бъдат дадени предписания какво е най-доброто решение", обясни министърът. По думите му този анализ ще отнеме около 10 месеца.

Той допълни, че над 30 души работят на площадката, които се занимават с поддръжка на територията, охрана, постоянна консервация на оборудването.