Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма", заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според него освен това държавата няма цялостна политика за кадрите:

"Ние подготвяме кадри за Европа. Забравяме старата практика, че тези хора, които се обучават за сметка на държавата, трябва да си върнат жеста и 1-2 или 3 години да правят практики в България. Така е в цял свят. Тези хора трябва да учат, да се научат на труд".

"Кадрите отиват в чужбина", категоричен бе Налбантов и отбеляза разликата в заплатите. Според него трябва да отворим пътя за влизане на работници отвън. По думите му в сектора няма по-ниска заплата от 2000 лв.

За този летен сезон бизнесът е намерил дестинации, откъдето могат да дойдат хора - Киргизстан, Непал, Бангладеш, Индонезия, Индия. 

"Въпросът е в нашите чиновници, бюрократи", подчерта Налбантов и обясни, че хората чакат по 2 седмици в консулствата, за да си внесат документите. По начина, по който работят тези чиновници, документите ще им бъдат готови към октомври, изчисли той. Решението, според него, е:

"Да не събират рушвети. В Делхи хората чакат и им искат от 250 до 300 долара. Това трябва да направи държавата - ДАНС да се вторачи там, а МВнР да командирова - имаме толкова много компютърни специалисти, които да помагат в летния или зимния сезон за обработване на тези визи". 

Запитан кой иска тези рушвети, Налбантов отговори "Консулствата". Според него държавата трябва да се сезира и ДАНС и външното ни министерство да направят проверки. 

"За нас не са достатъчни 3-месечни визи", категоричен бе той и добави мнението си, че те трябва да станат поне 6-месечни.