Има две възможности да не изпадне България в дълбока конституционна криза

Николай Василев*

Съвместно управление (коалиционно, експертно, програмно, наречете го както искате) или промяна на избирателната система са единственият шанс България да не изпадне в дълбока конституционна криза. Достатъчно е само да погледнем резултатите от последните два парламентарни избори:

        Октомври  2022 г. април 2023 г

ГЕРБ-СДС           67          69 +2 депутати.
ПП-ДБг (общо)   73          64 ‒9 депутати.
Възраждане       27          37 +10 депутати
ДПС                   36          36 равен брой депутати. 
БСП                   25          23 ‒2 депутати.
ИТН                    0           11 +11 депутати.
Бълг. възход     12             0 -12 депутати.

Ако през октомври 2022 г. ГЕРБ, ПП и ДБ имаха заедно 140 депутати, днес имат заедно 133.  Шести подред избори през лятото могат да доведат до положение, когато и заедно няма да имат 121 депутати. Така и "голяма коалиция" между тях ще стане непостижима. Ще се превърнем в президентска република, която на всеки 5-6 месеца провежда парламентарни избори...

Има ли други възможни решения на кризата?

Една от възможностите е промяна на избирателната система. ИТН влязоха в политиката  със заявката за въвеждане на мажоритарна система, но макар през 2021 г. ГЕРБ да подкрепи идеята и заедно с ИТН да имаха мнозинството да я прокарат, партията на Слави Трифонов би отбой! Очевидно задачата ѝ беше да всее хаос о да осигури преизбирането на Румен Радев. Възможно ли е новият парламент да направи подобна промяна? 

Не е сигурно доколко подобна промяна ще доведе до възможни малцинства. Ако резултатите са сходни на тези от октомври 2022 г. или април 2023 г. вероятно ГЕРБ. ПП и ДБ, и  ДПС  ще са единствените представени в НС. "Възраждане" и малките  партии може би ще останат извън парламента.

Друга възможна реформа на избирателния закон предлага ГЕРБ. На първата политическа сила да се даде бонус. Но остава въпроса защо на първата. Може гласувалите за малките партии да намират втората за по-приемлива. Възможно е, ако никоя партия или коалиция не събере нужните 121 мандата, да се предвиди провеждането на балотаж, на който избирателите да преценят на първата или на втората партия или коалиция да дадат бонус, достатъчен да получат 120 депутати. Но в такъв случай трябва да се премахне 4% бариера. Така на първи тур гражданите ще гласуват кой да ги представлява в НС, а на втори тур - кой да управлява.

Винаги ще имаме една партия или коалиция, която ще е на ръба на абсолютното мнозинство, но и множество малки партии, представляващи разливни социални групи ще намерят място в Народното събрание.

Ако ГЕРБ и ПП и ДБ не намерят общ език за формиране на общо управление, то най-добре да седнат и да се договорят за промяна на избирателния закон, така, че на следваните избори да имаме стабилно мнозинство!

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора, заглавието е на Faktor.bg.