WSJ: Следващите два месеца ще са критични за ВСУ

Украйна се справя по-добре със свалянето на дронове, отколкото на вражески ракети

През последните шест месеца Украйна успя да прихване около 46% от ракетите, изстреляни от Русия, докато през предходната половина на годината тази цифра надхвърли 70%.

Това  изчислиха журналисти от WSJ въз основа на данни, публикувани от командването на военновъздушните сили (ВВС) на Украйна, съобщава news.bg. Миналия месец украинските въоръжени сили успяха да прехванат само 30% от ракетите.

В същото време украинските военни все още успяват да прихванат повече от 80% от дроновете камикадзе, които са по-лесни за сваляне.

Междувременно руската армия увеличи интензивността на ударите с ракети и дронове, а също така започна да изстрелва ракети, които са по-трудни за сваляне от системите за ПВО, пише вестникът. Украинските въоръжени сили от своя страна привършват боеприпасите за системите Patriot, които бяха най-ефективната им защита срещу въздушни атаки.

Според оценки на неназован източник на WSJ от европейското военно разузнаване следващите два месеца ще бъдат критични за украинските въоръжени сили, които трябва да изчакат доставките на боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.