Иран привика посланици на Великобритания, Франция и Германия

Техеран обвини трите страни в "двойни стандарти"

Министерството на външните работи на Иран привика в неделя посланиците на Великобритания, Франция и Германия, за да постави под въпрос това, което нарече "безотговорната им позиция" по отношение на ответните удари на Техеран срещу Израел, предава "Ройтерс".

Трите европейски страни осъдиха атаката на Иран срещу Израел, която продължи през нощта на събота срещу неделя. Атаката се разглежда като отмъщение за бомбардировката на Израел срещу консулството му в Сирия на 1 април.

Директорът за Западна Европа в иранското външно министерство обвини трите страни в "двойни стандарти", тъй като те се противопоставиха по-рано този месец на изготвеното от Русия изявление на Съвета за сигурност на ООН, което щеше да осъди атаката на Израел срещу комплекса на иранското посолство в Сирия.

"Военните действия на Иран срещу базите на Израел са в рамките на правото на законна отбрана, предвидено в член 51 от Устава на ООН, и са в отговор на поредица от престъпления, включително неотдавнашното нападение срещу посолството комплекс в Сирия", добави служителят.

Г-7, която включва Франция, Германия и Обединеното кралство, се очаква да проведат видео разговор по-късно в неделя, за да обсъдят скорошната атака на Иран.