Иран обяви готовност на "Хамас" да освободи заложниците, но постави условие на САЩ

снимка: БГНЕС/ЕРА

снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян заяви днес, че Хамас е "готов да освободи цивилни затворници", съобщава news.bg.

Говорейки на срещата на Общото събрание на ООН, иранският официален представител каза, че от друга страна, светът също трябва да "подкрепи освобождаването на 6000 палестинци, държани в израелски затвори".

Той подчерта, че Иран, заедно с Турция и Катар, е готов да "подпомогне освобождаването на цивилни затворници, задържани от Хамас".

Амир-Абдолахиан призова Вашингтон да спре да подкрепя "геноцида" в ивицата Газа по време на речта си пред Общото събрание на ООН, предупреждавайки САЩ за военната и финансовата им подкрепа за Израел.

"Ако геноцидът в Газа продължи, те (САЩ) няма да бъдат пощадени от този огън. Това е нашият дом, а Западна Азия е нашият регион. Ние не правим компромис с никоя страна и нямаме резерви когато става дума за сигурността на нашия дом", каза външният министър, подчертавайки, че "геноцидът" и насилственото разселване в палестинския анклав трябва да бъдат спрени "незабавно".

"Цялата земя на Палестина, от морето до реката, принадлежи само на автохтонното население - палестинци, включително християни, евреи и мюсюлмани", добави той.