ISW: Пробив на ВСУ по линията Роботине-Вербове, руснаците са изтласкани от окопите

Украинските сили са се доближили до Новопрокопивка

На 27 септември украинските войски са достигнали линията от руски окопи западно от Вербове (на 16 км югоизточно от Орихив) и са осъществили пробив в този участък от руската отбрана. Това се казва в доклад на американския Институт за изследване на войната ISW, цитиран от Униан. Вчера украинските военни съобщиха, че ВСУ са се доближили до Новопрокопивка.

Геолокационни кадри от 26 септември показват руски дрон, който атакува украинската пехота в окоп западно от Вербове. Това, че руснаците са използвали безпилотен апарат, свидетелства, че руските сили са изтласкани от окопите им – пробивът е с широчина около километър, показват данните на ISW.

Гаулайтерът от окупираната част на Запорожка област Владимир Рогов съобщи на 26 септември, че най-малко четири украински роти със значително количество бронирана техники са се врязали в руските позиции на линията Роботине-Вербове след масиран артилерийски обстрел.

Руски военен кореспондент, горещ привърженик на командващия въздушно-десантните войски на Русия генерал-полковник Михаил Теплински, отправи критики към руското военно министерство и отговори на Рогов, че на линията Роботине-Вербове украинските сили вече са преодолели минните полета и противотанковите укрепления, известни като "зъбите на дракона", и че рано или късно щеше да се стигне до такава атака от тяхна страна.

Превод Faktor.bg