ISW: Русия използва Съвета за сигурност за информационни операции срещу Украйна

Москва иска капитулация на Украйна и на Запада

Снимка: архив

Снимка: архив

Русия използва Съвета за сигурност на ООН за прокарване на собствените си информационни операции, за да убеди международните партньори на Украйна да не ѝ оказват военна помощ, посочват анализатори от американския Институт за изследване на войната ISW, цитирани от Униан.

От ISW напомнят, че на 22 януари Русия свика заседание на Съвета за сигурност. Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини страните от Запада, че отказват преговори, като твърдеше, че Кремъл винаги бил готов за диалог.

Същеверменно Лавров казва, че Русия е заинтересована от преговори изключително за отстраняване на действащото украинско правителство от власт. Така той всъщност призна, че Москва цели смяна на легитимно избраната власт в Украйна.

"Лавров продължи да отрича независимостта и суверенитета на Украйна, излизайки с неверни твърдения, че украинският народ няма интерес да воюва срещу Русия и че Западът е подтикнал Украйна към продължаване на войната. Главата на руското външно министерство посъветва Запада да разбере, че "формулата за мир" на президента Володимир Зеленски е път за никъде. " – отбелязват анализаторите.

По време на заседанието Лавров твърдеше, че "ако Украйна престане да се бие, стотици хиляди украински животи ще бъдат спасени".

От  ISW напомнят, Лавров и по-рано и изричал подобни послания, намеквайки, че руснаците може да окупират още територия и това да отслаби преговорната позиция на Украйна.

Лавров обвини украинските военни, че нанасят удари срещу окупираната от Русия територия – така Кремъл се опитва да оправдае агресията си срещу Украйна.

Руският външен министър твърди, че "руснаците и украинците ще живеят като братя и добри съседи", след като Русия постигне своите цели – ISW оценява това като искане за капитулация на Украйна и на Запада.

Експертите посочват, че Русия се стреми да сее нестабилност и да създава информационни условия за вероятни бъдещи агресивни действия срещу държави от НАТО и други страни – от постсъветското пространство. 

Превод Faktor.bg